Τα 35 του κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (και τα 18 το Διεθνές Τμήμα του) που θα διεξαχθεί από 17 - 22 Σεπτεμβρίου στο πιο δυσμενές κλίμα, τόσο για τον κινηματογράφο, όσο και για τις λαϊκές κατακτήσεις γενικά, των τελευταίων δεκαετιών. Παρ' όλ' αυτά, οι «μικρομηκάδες» δεν το βάζουν κάτω και επιμένουν να κάνουν σινεμά σε ακόμη δυσκολότερες από τις ήδη άθλιες συνθήκες, που έτσι κι αλλιώς επικρατούσαν στην ελληνική οπτικοακουστική πραγματικότητα. Ετσι, στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν 84 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους από τις 209 που υποβλήθηκαν στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα, δηλαδή, «συμμετοχή ρεκόρ», όπως τη χαρακτηρίζει το φεστιβάλ, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών. Οι διοργανωτές προϊδεάζουν ότι οι φετινές παραγωγές «διακρίνονται για την ποιότητά τους, αλλά και την έμφαση που δίνουν οι δημιουργοί τους στην ταλανισμένη από την κρίση Ελλάδα και στις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μια χώρα που δοκιμάζεται: ανεργία, φτώχεια, άστεγοι, έξαρση του εθνικισμού, οικογένεια, εργασιακές σχέσεις, "φακελάκια", jobinterviews» (σ.σ. συνεντεύξεις για δουλειά)».
Πραγματικά, καλή είδηση αποτελεί η αναγγελία ότι για «πρώτη φορά φέτος το πρόγραμμα digi (στο οποίο μέχρι πέρυσι διαγωνίζονταν οι ψηφιακά γυρισμένες ταινίες) ενοποιείται με το ελληνικό διαγωνιστικό (ταινίες σε φιλμ) σε ένα κοινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει όλα τα έργα των νέων Ελλήνων δημιουργών»! Επιτέλους, το φεστιβάλ μοιάζει να «απογαλακτίζεται» από το φορμαλισμό του και να αντιμετωπίζει τις ταινίες για το πώς και τι λένε και όχι για το μέσο (φιλμ ή σκληρό δίσκο) στον οποίο εγγράφονται.
Το διεθνές τμήμα το φεστιβάλ θα προβάλει 55 ταινίες από 52 χώρες (μια επιλογή από 1.100 ταινίες που υποβλήθηκαν), ενώ θα φιλοξενήσει το σύνολο της σπουδαστικής ετήσιας ελληνικής παραγωγής στο 3ο Σπουδαστικό Πανόραμα.
Στο εορταστικό πρόγραμμά του εντάσσονται πολλές παράλληλες εκδηλώσεις: Αφιέρωμα στις εθνικές σχολές κινηματογράφου της Σλοβακίας (VSMU) και της Ρουμανίας («I. L.Caragiale») (σ.σ. ελπίζουμε να αποφευχθούν οι αντισοσιαλιστικές αιχμές), παρουσίαση του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προβολές και εργαστήρια ραδιοφώνου για παιδιά, παρουσίαση μαθητικών ταινιών, εργαστήρια animation, εκδήλωση της Ενωσης Σεναριογράφων με θέμα την κατοχύρωση σεναρίων, εκθέσεις και Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια.
Επίσης, τιμώντας τη μνήμη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, το φεστιβάλ θα προβάλει σε πρώτη παρουσίαση την δεκαπεντάλεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου». Η ταινία θα προβληθεί στις 17/9 κατά την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος του φεστιβάλ στον σκηνοθέτη θα παρουσιαστεί και το τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού το «Δέντρο», το οποίο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Η εκδήλωση εντάσσεται στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/9.
No comments:
Post a Comment