Τα αστέρια που θα λάμψουν στη σκοτεινή αίθουσα
- 300 νέες ταινίες όλων των ειδών στον κινηματογραφικό χειμώνα
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011
Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Το καλοκαίρι τελείωσε, καιρός να βάλουμε τα κεφάλια μέσα... στις σκοτεινές αίθουσες. Η φετινή κινηματογραφική σεζόν έχει αρκετούς άσους κάτω από το τραπέζι. Σ' ένα σύνολο περίπου 300 και βάλε ταινιών, εκπροσωπούνται όλα τα κινηματογραφικά είδη και γούστα.Ο Τζουντ Λο σε σκηνή από το «Contagion» του Στίβεν Σόντερμπεργκ, μια ταινία αγωνίαςΤα στοιχήματα για τα Οσκαρ έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουν.
Θα εκτιμήσει η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου την ερμηνεία της Μέριλ Στριπ ως Μάργκαρετ Θάτσερ; Θα συγκινήσει τα μέλη των Οσκαρ η Τίλντα Σουίντον ως μάνα-παγοκολόνα στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ; Θα υποκλιθούμε και πάλι στο ταλέντο του Σον Πεν, που στο «This must be the place» του Πάολο Σορεντίνο φοράει κατακόκκινο κραγιόν; Πόσο τολμηρή θα είναι η βιογραφία του Τζ. Εντγκαρ Χούβερ που ετοίμασε ο Κλιντ Ιστγουντ; Μερικά μόνο ερωτήματα που θα απαντηθούν στη μεγάλη οθόνη.
Υπάρχουν, βέβαια, και πιο χαμηλόφωνες ταινίες που μας έρχονται με τις δάφνες βραβείων σε ξένα φεστιβάλ, όπως είναι ο «Φάουστ» του Αλεξάντερ Σοκούροφ (Χρυσός Λέων στη Βενετία). Αλλά και οι βετεράνοι του σινεμά, όπως οι Ρομάν Πολάνσκι, Γούντι Αλεν, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, έχουν πάντα, περισσότερο ή λιγότερο, ενδιαφέρον.
Κάναμε μια πρώτη επιλογή για τη φετινή σεζόν και τις ταινίες που θα βγουν στις αίθουσες έως τον Μάιο. Γιατί έπεται συνέχεια με πολυαναμενόμενες ταινίες των Ρίντλεϊ Σκοτ, Τέρενς Μάλικ, Κρίστοφερ Νόλαν, Τιμ Μπάρτον, Βάλτερ Σάλες, που θα σκάσουν μύτη το καλοκαιράκι. Και μην ξεχνάμε ότι υπάρχει φυσικά και το ελληνικό σινεμά, που κι αυτό έχει μια μεγάλη λίστα ταινιών φέτος.
**Αυτή η ερμηνεία δεν θα περάσει απαρατήρητη. Μάλλον η Μέριλ Στριπ τρέχει ολοταχώς για το χρυσό αγαλματίδιο. Ηδη στο σύντομο τρέιλερ που κυκλοφόρησε είναι δύσκολο να αποφανθείς με σιγουριά αν βλέπεις τη Μάργκαρετ Θάτσερ ή την Αμερικανίδα ηθοποιό που την υποδύεται στη «Σιδηρά Κυρία» της Φιλίντα Λόιντ (19/1).
**Από τις πιο σκοτεινές προσωπικότητες της αμερικανικής ιστορίας, φόβος και τρόμος των πολιτικών και με αμφιλεγόμενη σεξουαλικότητα, ο Τζ. Εντγκαρ Χούβερ, διευθυντής του FBI για πενήντα χρόνια, προσφέρεται για μια κινηματογραφική βιογραφία. Πόσω μάλλον αν τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Κλιντ Ιστγουντ και το ρόλο ο Λεονάρντο ντι Κάπριο. Για να δούμε, όμως, πόσο τολμηρός θα είναι ο Αμερικανός σκηνοθέτης (19/1).
**Ο Ζίγκμουντ Φρόιντ, ο Καρλ Γιουνγκ και ένα μήλον της Εριδος ανάμεσά τους, δηλαδή μια ερωμένη με το όνομα Σαμπίνα Σπιλρέιν. Ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ βάζει στο μπλέντερ τούς πατέρες της ψυχανάλυσης, αρκετό σεξ, μπόλικη θεωρία για την ανθρώπινη συμπεριφορά και ιδού το μια «Επικίνδυνη μέθοδος» (24/11).
**Πώς να συγκριθεί κανείς... με τη Μέριλιν Μονρόε; Η Μισέλ Γουίλιαμς τόλμησε να την υποδυθεί στο «Η βδομάδα μου με τη Μέριλιν» του Σάιμον Κέρτις (8/12).
**Μετά το πολυσυζητημένο «Ασε το κακό να μπει», ο Σουηδός Τόμας Αλφρεντσον καταπιάνεται μ' ένα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρέ. Γκάρι Ολντμαν και Κόλιν Φερθ πρωταγωνιστούν στην κατασκοπευτική ιστορία που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στο «Tinker, tailor, soldier, spy».
**Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια προσπαθούσε η Γκλεν Κλόουζ να μεταφέρει το διήγημα του Τζορτζ Μουρ «Αλμπερτ Νομπς» στο σινεμά. Γι' αυτό και δεν δίστασε να ντυθεί άντρας για να κρατήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όπου μια νόθα κόρη καμαριέρας μεταμφιέζεται σε αρσενικό μπάτλερ στην Ιρλανδία του 19ου αιώνα. Υπογράφει παραγωγή και σενάριο. Σκηνοθετεί ο Ροντρίγκο Γκαρσία.
**Μια ταινία με την υπογραφή του Ρομάν Πολάνσκι είναι πάντα είδηση. Στο «Μακελειό», βασισμένο σε βιβλίο της Γιασμίν Ρεζά, τέσσερις γονείς καλούνται να λύσουν τις διαφορές των παιδιών τους. Τους υποδύονται οι Τζόντι Φόστερ, Τζον Σ. Ράιλι, Κέιτ Γουίνσλετ, Κριστόφ Βαλτς. Η ταινία μάς έρχεται με τις διθυραμβικές κριτικές από το Φεστιβάλ της Βενετίας. (1/12).
**Οι εμμονές του Γούντι Αλεν έχουν πάντα κινηματογραφικό ενδιαφέρον. Στο «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» ο Αμερικανός σκηνοθέτης, μέσα από το άλτερ έγκο του, έναν σεναριογράφο (Οουεν Γουίλσον), ταξιδεύει στο παρελθόν και συνομιλεί με τους Χέμινγουεϊ, Φιτζέραλντ, Νταλί, Μπουνιουέλ. Το ότι παίζει για δύο λεπτά η Κάρλα Μπρούνι δεν κάνει καμία, μα καμία διαφορά (6/10).
**Νέα ταινία και από τον Πέδρο Αλμοδόβαρ. Στο «The skin Ι inhabit» («Το δέρμα στο οποίο ζω») ο Αντόνιο Μπαντέρας υποδύεται έναν πλαστικό χειρουργό που αλλάζει φύλο στο βιαστή της κόρης του (20/10).
**Ο πιο χαριτωμένος και δαιμόνιος δημοσιογράφος, ο Τεντέν, τον οποίο λατρέψαμε οι φαν των κόμικς και της περιπέτειας, έγινε ταινία και μάλιστα από τον μετρ των μπλοκμπάστερ, Στίβεν Σπίλμπεργκ. Γυρισμένη ολόκληρη σε 3d. Την περιμένουν μικροί και μεγάλοι (3/11). Ο μετρ, πάντως, της λαϊκής συγκίνησης έχει και δεύτερη ταινία φέτος. Το «War horse» είναι η ιστορία της σχέσης ενός νεαρού με το άλογό του (Ιανουάριος).
**Οι πρόσφατες πανδημίες ιών, από πουλιά, χοίρους κ.ά., ενέπνευσαν το φοβερό παιδί του Χόλιγουντ Στίβεν Σόντερμπεργκ για μια ταινία αγωνίας πρώτης τάξης, σύμφωνα τουλάχιστον με τις κριτικές που κυκλοφορούν. Το καστ του «Contagion», πάντως, προμηνύει ένα εντυπωσιακό κουαρτέτο ερμηνειών: Ματ Ντέιμον, Τζουντ Λο, Κέιτ Γουίνσλετ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Γκουίνεθ Πάλτροου. Η τελευταία μεταδίδει ένα θανατηφόρο ιό από το Χονγκ Κονγκ στην Αμερική (19/10).
**Και ο Μάρτιν Σκορσέζε γοητεύτηκε από τον θαυμαστό κόσμο του 3D. Και διάλεξε να μεταφέρει στο σινεμά το εικονογραφημένο μπεστ σέλερ «Η εφεύρεση του Ουγκό Καμπρέ» του Μπράιαν Σέλζνικ, την ιστορία ενός ορφανού αγοριού που ζει στις στοές ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Με τους Τζουντ Λο, Ασα Μπάτερφιλντ, Κλόι Μόρετζ, Μπεν Κίνγκσλεϊ, κ.ά. (5/1).
**Ενας νεαρός Αφρικανός μετανάστης προσπαθεί να φτάσει από το λιμάνι της Χάβρης στην Αγγλία, στο «Χάβρη» του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι (Ιανουάριος).
**«Το παιδί με το ποδήλατο» των Βέλγων auteur Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν είναι από τις πιο ωραίες και τρυφερές ταινίες της χρονιάς, ύμνος στη ζωή και την ανθρωπιά, μέσα από την ιστορία ενός εγκαταλειμμένου πιτσιρικά. Ο νεαρός πρωταγωνιστής, Τομά Ντόρε, θα σας κλέψει την καρδιά με το ταλέντο του.
*Και μόνο επειδή έκανε πριν από λίγα χρόνια την «Πόλη του Θεού» αξίζει να ακολουθείς τα σκηνοθετικά βήματα του Φερνάντο Μεϊρέλες. Με πρωταγωνιστές τούς Ρέιτσελ Βάις, Αντονι Χόπκινς και Τζουντ Λο, μετέφερε στο σινεμά το θεατρικό «La ronde» του Αρτουρ Σνίτσλερ. Για κακή του τύχη, όμως, το είχε κάνει και ο Μαξ Οφίλς το 1950. Η σύγκριση θα είναι αναπόφευκτη.
*Σιγά μη γλίτωνε τέτοιο μπλοκμπάστερ από τα χέρια των Αμερικανών. Για το ριμέικ της σουηδικής ταινίας «Το κορίτσι με το τατουάζ» «επιστράτευσαν» έναν από τους καλύτερους: τον Ντέιβιντ Φίντσερ. Και αυτός με τη σειρά του έδωσε το ρόλο του ακτιβιστή δημοσιογράφου στον Ντάνιελ Κρεγκ. Τη χάκερ-φρικιό Λίζμπεθ Σάλαντερ, που είναι από την κορυφή μέχρι τα νύχια γεμάτη τατουάζ και σκουλαρίκια, υποδύεται η Ρούνι Μάρα. Θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο μέρη της τριλογίας του Στιγκ Λάρσον.
* Γιατί να το κρύψουμε; Αυτό το σίκουελ το περιμένουμε πώς και πώς. Στην προηγούμενη ταινία ο Γκάι Ρίτσι τα πήγε καλά. Στα μέτρα της εποχής δηλαδή, που υποδεικνύει μια γοητευτική εκδοχή σούπερ ήρωα για τον ντετέκτιβ τού Αρθουρ Κόναν Ντόιλ. Και στο «Σέρλοκ Χολμς 2: το παιχνίδι των σκιών» το δίδυμο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ - Τζουντ Λο (Σέρλοκ Χολμς-Δρ Γουάτσον) περιμένουν περιπέτειες υψηλής δράσης και τεχνολογίας (5/1).
**Ο φετινός Χρυσός Λέων της Βενετίας είναι ο «Φάουστ» του Ρώσου Αλεξάντερ Σοκούροφ, ένα φιλοσοφικό ρόουντ μούβι πάνω στο μύθο του Γκέτε (10/11).
**Το «This must be the place» είναι ένα ρόουντ μούβι με την υπογραφή του Πάολο Σορεντίνο και με τον Σον Πεν να φορά κόκκινο κραγιόν και να έχει τα μαλλιά αφάνα αλά Ρόμπερτ Σμιθ.
**Από τις πιο ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές φωνές της Ανατολής, ο Τούρκος Νούρι Μπίλτζε Τσεϊλάν. Το «Κάποτε στην Ανατολία» είναι ένα ρόουντ μούβι στην ενδοχώρα της Τουρκίας που μιλάει για ανθρώπους, σχέσεις και παιχνίδια εξουσίας.
**Αν η «Ντροπή», η νέα ταινία του Βρετανού εικαστικού-σκηνοθέτη Στιβ Μακουίν, σταθεί στο επίπεδο της προηγούμενής του, «Hunger», τότε θα μπορούσε να παγιωθεί ο χαρακτηρισμός του ως σπουδαίου δημιουργού. Η ερμηνεία πάντως του Μάικλ Φασμπέντερ ως σεξομανούς τού χάρισε το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας (Ιανουάριος).
**Ολόκληρος Τζορτζ Κλούνι ζήτησε από μόνος του να παίξει στο οικογενειακό δράμα «The Descedants» («Οι απόγονοι») του «δικού» μας, Ελληνοαμερικανού, Αλεξάντερ Πέιν. Μετά το οσκαρικό «Πλαγίως», ο Πέιν έχει βάλει ψηλά τον πήχυ. Για να δούμε (12/1).
**Το «Περσέπολις» παραμένει κλασικό στο είδος των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Στην περίπτωση, όμως, του κόμικς «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» η Μαριάν Σατραπί επέλεξε πραγματικούς ηθοποιούς. Στο πλευρό της, και πάλι ο σκηνοθέτης Βενσάν Παρενό. Θα ανταποκριθούν στο ύψος των προσδοκιών;
**Ταινία με πολιτικό θέμα από έναν από τους πιο ακτιβιστές σκηνοθέτες του Χόλιγουντ. «Αι ειδοί του Μαρτίου» του Τζορτζ Κλούνι, με τον ίδιο πρωταγωνιστή και τον Ράιαν Γκόσλινγκ (13/10).
** «Ο αρτίστας» του Μισέλ Χαζανίσιους μάς θυμίζει κάτι απ' το παλιό σινεμά. Μια βωβή ταινία με θέμα έναν ηθοποιό που πέφτει σε παρακμή όταν ο κινηματογράφος γίνεται ομιλούσα τέχνη (22/12).
** Η ερμηνεία της Τίλντα Σουίντον παγώνει το αίμα. Στο «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν» της Λιν Ράμσεϊ υποδύεται τη μάνα ενός εφήβου (εξαιρετικός και ο Εζρα Μίλερ), ο οποίος διαπράττει ένα φοβερό μακελειό (3/11).
No comments:
Post a Comment