ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 08 Σεπτεμβρίου 2011
Οταν δεν έχεις το Χόλιγουντ να σε στηρίζει σε επίπεδο προβολής, ένα σκάνδαλο σε σώζει. Συνήθως πολιτικό – για τους ευρωπαίους κινηματογραφιστές. Κάπως έτσι οι Αγγλοι είδαν στο Φεστιβάλ Βενετίας τα «Ανεμοδαρμένα ύψη» ως αριστερή ελεγεία!
Εντελώς μαρξίστρια. Ποια; Η Εμιλι Μπροντέ. Που το θρυλικό μυθιστόρημά της «Ανεμοδαρμένα ύψη» («Wuthering Heights») μεταφέρθηκε για... χιλιοστή εκδοχή στην οθόνη. Μεγάλη και μικρή. Αυτή τη φορά, από την εστέτ Βρετανίδα Αντρέα Αρνολντ. Πασίγνωστη στους σινεφίλ από τα «Red road» και «Fish Tank». Μην ψάχνεστε. Και τις δύο ταινίες τις είδαν μερικές χιλιάδες πιστοί των φεστιβάλ.
Η Αρνολντ λοιπόν, με Οσκαρ μικρού μήκους ταινίας από το 2003, τάραξε τα κανάλια της Βενετίας. Οχι τόσο με την ταινία της όσο με τις δηλώσεις της. Τι να γίνει; Οταν ο καλλιτέχνης δεν έχει πίσω του ένα Χόλιγουντ, καταφεύγει στα σκάνδαλα. Αλλοτε σωματικά. Κυρίως - για τους διανοούμενους - πολιτικά.
«Νομίζω ότι τελικά δεν μπορούσα να αντισταθώ στον πειρασμό», δήλωσε η σκηνοθέτις. «Αυτό το έργο είναι γκόθικ, είναι σοσιαλιστικό, είναι φεμινιστικό, είναι φροϊδικό, είναι βίαιο, είναι διεστραμμένο, είναι τα πάντα!».
Και όχι μόνο αυτό. Αλλά και η φύση - κατά τη γνώμη της - έβαλε το χεράκι της στην καταραμένη σχέση ανάμεσα στη ζάπλουτη Κάθι και τον Τσιγγάνο Χίθκλιφ. Ο οποίος εδώ, στην εκδοχή της Αρνολντ, είναι μαύρος (τους ήρωες υποδύονται οι Σόλομον Γκλέιβ και Σάνον Μπέερ σε μικρή ηλικία και οι Τζέιμς Χόουσον, Κάγια Σκοντελάριο σε μεγάλη). «Η φύση παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ανάπτυξη του ερωτικού δράματος γιατί ο Χίθκλιφ είναι μια δύναμη της φύσης, ένα κρυμμένο ζώο που παραμονεύει για τη στιγμή που θα επιτεθεί. Ανεξαρτήτως του τι νομίζουμε ότι είμαστε, αυτό το ζώο υπάρχει πάντοτε μέσα μας».
Οσο για τις χρονολογικές συμπτώσεις, συμβαίνει το εξής: Καρλ Μαρξ και Εμιλι Μπροντέ γεννήθηκαν το 1818. Μόνο που η αυτοκαταστροφική Μπροντέ εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 1848 σε ηλικία μόλις τριάντα ετών. Ενώ ο κοτσονάτος Μαρξ ενταφιάστηκε το 1883 στο Λονδίνο.
Με τον σοσιαλιστικό συλλογισμό της Αρνολντ, η Εμιλι Μπροντέ προφανώς δεν πρόλαβε να διαβάσει το «Κεφάλαιο» αφού ο πρώτος τόμος εκδόθηκε το 1867. Δεν αποκλείεται όμως να διάβασε τα αποκαλυπτικά «Χειρόγραφα» που εκδόθηκαν το 1844, δηλαδή δύο χρόνια πριν από την πρώτη κυκλοφορία του μυθιστορήματος. Λες; Πάντως ύστερα από αυτή τη μετακίνηση του βιβλίου προς τα αριστερά, η πρώτη και πιο γνωστή κινηματογραφική μεταφορά από τον Ουίλιαμ Ουάιλερ του 1939 με Λόρενς Ολίβιε και Μερλ Ομπερον μοιάζει με καρικατούρα καπιταλιστών! Τέτοια λένε στη Βενετία για να περνάει η ώρα...
No comments:
Post a Comment