Εξ ου και γεννήθηκε στην Κω το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Ιπποκράτης». Ταινίες για την ευθανασία, τον καρκίνο του μαστού, την έρευνα για τα βλαστοκύτταρα περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα (1-6/9)
Σινεμά και υγεία. Δύο έννοιες άσχετες μεταξύ τους; Καθόλου. Θα μας το αποδείξει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Θέματα Υγείας, «Ιπποκράτης», που θα γίνει τον Σεπτέμβριο (1 έως 6) -πού αλλού;- στη γενέτειρα του Ιπποκράτη, την Κω.
Ως ευκαιρία «να εξετάσουμε μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου τα σημαντικά ζητήματα της ύπαρξης, της υγείας, της ζωής και του θανάτου» βλέπει το φεστιβάλ η εμπνεύστριά του, η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη. Βρήκε για το εγχείρημά της πολύτιμους συμμάχους τον Δήμο της Κω, σκηνοθέτες και γιατρούς. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες μάλιστα θα απαρτίζουν τις διεθνείς κριτικές επιτροπές.
Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι πλούσιο. Σε νούμερα αυτό σημαίνει 76 ταινίες από 30 χώρες. Και για να μη χαθούμε στην... αριθμητική, υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος: όλες οι ταινίες δίνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδα για τη δύναμη της ανθρώπινης ψυχής, η οποία, σε συνεργασία με την επιστήμη, μπορεί να κάνει θαύματα.
Ας πάρουμε μια γεύση:
* Το δικαίωμά μας στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι το θέμα της ταινίας «Τουρίστας αυτοκτονίας» (Τζον Ζαρίτσκι). Δύο ζευγάρια φτάνουν στην Ελβετία από τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναζητώντας τον λυτρωτικό -γι' αυτούς- θάνατο.
* Στην «Καταιγίδα ψυχής» (Γιαέλ Ρέιχ και Ιτάι Λεβ) παρακολουθούμε τη νοητική αποκατάσταση ενός άνδρα που υπέστη σοβαρή εγκεφαλική κάκωση ύστερα από αυτοκινητικό, μέσα από τα μάτια της αδερφής του, ενός νεαρού μοντέλου.
* Μια επίκαιρη ταινία -λόγω του ότι ο Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την άδεια για τη συνέχιση των χορηγιών στην έρευνα των βλαστοκυττάρων -είναι το «Χαρτογραφώντας τα βλαστοκύτταρα - Ανεξερεύνητη γη» (Μαρία Φινίτζο).
* Ταινίες με θέμα τον καρκίνο του μαστού είναι οι «Διάφανος χρόνος» (Γκαλί Μεϊρί) και «Ελεν τεν Ντάμε». Πρωταγωνιστούν και στις δύο γυναίκες τραγουδίστριες.
* Το ερώτημα «τι γίνονται τα παιδιά με νοητική στέρηση όταν ενηλικιώνονται», είναι ο κεντρικός άξονας της ταινίας «Η Ραχήλ είναι...» (Σάρλοτ Γκλιν).
Το «παρών» θα δώσουν με ταινίες τους και Ελληνες σκηνοθέτες, όπως οι Εύα Στεφανή, Ανδρέας Θωμόπουλος, Σταύρος Ψυλλάκης, Καλλιόπη Λεγάκη, Μαριάννα Οικονόμου, Νίκος Ζωιόπουλος.
No comments:
Post a Comment