Από το 1998 που θεσπίστηκαν τα Κρατικά Κινηματογραφικά Βραβεία, με τον τρόπο που λειτουργούν έως σήμερα, δεν υπήρξε ούτε μια χρονιά και ούτε ένας υπουργός Πολιτισμού (μηδέ του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, που προώθησε το νόμο, εξαιρουμένου) που να μη διατυπώσει το αίτημα για αλλαγή. Η κριτική για «την παρωδία που ονομάζεται “κινηματογραφικά βραβεία ποιότητας”», και τα «αναξιοκρατικά, ελλιπή και διαβλητά» αποτελέσματα, ήταν πάγια και επαναλαμβάνονταν (μονότονα σχεδόν) επί 10 χρόνια.
Φέτος όμως οι δημιουργοί που «φτιάχνουν κινηματογράφο στην Ελλάδα», αποφάσισαν εμπράκτως να καταδείξουν ότι η αδιαφορία της Πολιτείας «τους θίγει άμεσα και τους προσβάλλει».
Τριάντα τρεις σκηνοθέτες και εννέα παραγωγοί, που εκπροσωπούν 16 έτοιμες φετινές ταινίες και 19 μελλοντικές, με χθεσινή ανακοίνωσή τους δηλώνουν την απόφασή τους να μην καταθέσουν αίτηση αξιολόγησης για τα κρατικά βραβεία ποιότητας στο υπουργείο Πολιτισμού. Να μην καταθέσουν, εν ολίγοις, τις ταινίες τους. Οι υπογραφές συνθέτουν τη ραχοκοκαλιά του ελληνικού κινηματογράφου, σε μια θαυμαστή σύμπνοια γενιών και τάσεων: Θ. Αγγελόπουλος, Αλ. Αλεξίου, Θ. Αναστόπουλος, Τ. Βερέμης, Αλ. Βούλγαρης, Π. Βούλγαρης, Χρ. Γεωργίου, Λ. Γιούργου, Σ. Γκορίτσας, Ν. Γραμματικός, Χρ. Δήμας, Κ. Ευαγγελάκου, Στ. Θεοδωράκη, Χρ. Ιωακειμίδη, Γ. Ιακωβίδης, Αλ. Καρδαράς, Αν. Καφετζόπουλος, Π. Κούτρας, Κ. Λαμπρόπουλος, Γ. Λάνθιμος, Γ. Λυκιαρδόπουλος, Μ. Μαντά, Η. Μαυροειδής, Β. Μαρινάκης, Κ. Μωριάτης, Γ. Νούσιας, Γ. Ξανθόπουλος, Γ. Οικονομίδης, Ν. Παναγιωτόπουλος, Α. Παπαδημητρόπουλος, Π. Παπαχατζής, Ν. Περάκης, Δ. Σαμιώτης, Στρ. Τζίτζης, Συλ. Τζουμέρκας, Γ. Τσεμπερόπουλος, Γ. Τσούργιαννης, Φ. Τσίτος, Γ. Φάγκρας, Π. Φαφούτης, Αγ. Φραντζής, Λ. Χαρίτος.
Να ψηφιστεί ο νόμος
«Κάθε χρόνο, ακούμε τις εξαγγελίες της Πολιτείας για τη θέσπιση του νομικού πλαισίου που θα καθορίζει όλο το εύρος της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Και κάθε χρόνο επιστρέφουμε από την τελετή απονομής με κυβερνητικές υποσχέσεις ανεξαρτήτως των χρωμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία», σημειώνουν οι 42 εκπρόσωποι του κινηματογραφικού χώρου. Διευκρινίζοντας ότι «αυτή η πρωτοβουλία (σ.σ. να μην καταθέσουν τις ταινίες τους) δεν στρέφεται ενάντια στον θεσμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης», καλούν την Πολιτεία «να φέρει άμεσα στη Βουλή για ψήφιση το σχέδιο νόμου για τον Ελληνικό Κινηματογράφο που θα θεσμοθετεί όλα τα στάδια της παραγωγής και τον τρόπο απονομής των κρατικών βραβείων».
No comments:
Post a Comment