Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα, 16 του μηνός, είναι του «τρομερού παιδιού» του Χονγκ Κονγκ, Ουόνγκ καρ-Ουάι, με τίτλο «My bluberry nights», με την τραγουδίστρια Νόρα Τζόουνς, σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση. Ταινία λήξης του Φεστιβάλ, στις 25/11, «The Darjeeling Limited», του Αμερικανού Ουές Άντερσον.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, συμμετέχουν και δύο ελληνικές φετινές ταινίες, η «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου και το «Valse sentimentale», της Κωνσταντίνας Βούλγαρη. Επίσης και η ταινία «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, σε συμπαραγωγή Κολομβίας - Ελλάδας - ΗΠΑ.
Στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ, δίνεται έμφαση στα Βαλκάνια, και την τιμητική της έχει φέτος η Ρουμανία, που συνεχίζει να ξεχωρίζει με αποκορύφωμα τη βράβευσή της στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμα Ματιές στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει αφιέρωμα στο Ρουμάνο σκηνοθέτη Νάε Κάρανφιλ.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το, για δεύτερη χρονιά φέτος, τμήμα του Φεστιβάλ, Focus,που φιλοδοξεί κάτω από τον τίτλο «Σύγχρονοι πόλεμοι» και μέσα από 8 ταινίες να επαναπροσδιορίσει την έννοια της σύγκρουσης, όχι μόνο εμπόλεμης αλλά και ενδοοικογενειακής και κοινωνικής, μέσα από 8 ταινίες που θα προβληθούν.
Το ελληνικό πρόγραμμα, εκτός από την παρουσίαση του συνόλου της φετινής κινηματογραφικής που θα βραβευτεί την επομένη της λήξης του 48ου Φεστιβάλ, με τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, συμπληρώνεται με δύο μεγάλα αφιερώματα, ένα στον πρόσφατα χαμένο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, με το σύνολο του έργου του (Πρωινή περίπολος, Γλυκιά συμμορία κ.λπ.) κι ένα στο φιλμ νουάρ, με τίτλο «Σε σκοτεινούς δρόμους», και 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 2 μικρού μήκους, από το 1958 έως το 2004.
Επίσης, τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη των Νίκου Κούρκουλου, Σωτήρη Μουστάκα, Σωκράτη Καψάσκη, ενώ στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, θα προβληθούν οι τρεις κλασικές ταινίες - μεταφορές από τα μυθιστορήματα του, Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται και ο Τελευταίος Πειρασμός. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
ΚΙ ΑΥΤΑ:Γιγαντισμός, βιτρίνα και πολλά «θα» (Νίκος Αντωνάκος, Ριζοσπάστης)
Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα... «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», και θα τραγουδάνε από την Κυριακή μέχρι και το τέλος του μήνα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει μια έκθεση-αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη.
Διοργάνωση multiplex. 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αν κάτι μπορείς με βεβαιότητα να πεις για το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (16-25/11) είναι ότι δεν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον χαοτικό χαρακτήρα τού 47ου. Ακόμη μία φορά σού έρχονται στο μυαλό εικόνες θεατών να κοιτάζουν το φυλλάδιο του φεστιβάλ με απορία. Ακόμη μία φορά έχεις την εικόνα ενός φεστιβάλ νοοτροπίας multiplex. Δεν είναι βεβαίως αυτές καθαυτές οι ταινίες ή οι ιδέες των επιλογών του φεστιβάλ που προβληματίζουν. Αντιθέτως είναι σίγουρο ότι αφορούν κάθε κινηματογραφόφιλο και κάθε φεστιβαλόφιλο. Αυτό που ενοχλεί είναι η αλόγιστη κατάταξη τίτλων και αφιερωμάτων μόνο και μόνο για να αποδείξουμε ότι μπορέσαμε να κλείσουμε «πολλά πράγματα».
Ταινίες με πίξελ. Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ. Χιουμοριστικές και αντισυμβατικές σπουδές στον έρωτα και τον γυναικείο αυνανισμό, σπονδυλωτές ταινίες που υπογράφουν συλλογικά γνωστοί έλληνες σκηνοθέτες, animation, ακόμα και μια low budget εκδοχή του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» αλά ελληνικά θα δούμε φέτος στο «DigitalWave» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το αίτημα να φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη και ψηφιακές ταινίες, μια εύλογη επιθυμία των ελλήνων κινηματογραφιστών, ικανοποιήθηκε επιτέλους πέρυσι με το νέο διαγωνιστικό αυτό τμήμα.
|
Σινεφίλ γιορτή. Π.Θ.Κ. «Καλές και δυνατές συγκινήσεις» εύχονται οι σινεφίλ να τους προσφέρουν οι περίπου 250 ταινίες του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης…
Θεσσαλονίκη σε πρώτο πλάνο. [...] Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα τρέξει το δεκαήμερο 16-25 Νοεμβρίου με πλούσια και σπάνια αφιερώματα αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους. Μετά τους Βιμ Βέντερς, Γιαν Σβανκμάγιερ, Νούρι Μπίλγκε-Τζεϊλάν και Λίλι Τέιλορ που άφησαν τη σφραγίδα τους πέρσι στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ, αν κρίνουμε από τους φετινούς προσκεκλημένους, φαίνεται να καρφώνει επίμονα το βλέμμα στο ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει...
No comments:
Post a Comment