Tuesday, November 27, 2007
ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΡΥΣΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΡΙ ΜΕΝΖΕΛ
Monday, November 26, 2007
KPATIKA KINHMATOΓPAΦIKA BPABEIA ΠOIOTHTAΣ ETOYΣ 2007
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Το 1ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ύψους 58.700 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία: EL GRECO
Παραγωγή: Ελ. Σμαραγδή, Αλέξανδρος Φιλμ ΕΠΕ, ΕΚΚ, ΕΡΤ, Τάλως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, LESPOT, MULTICHΟICEHELLASAE, GRAALDIGITAL, MAXPRODUCTIONSAE
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ύψους 44.025 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία: URANYA
Παραγωγή: CINEGRAM, ΕΚΚ, ΕΡΤΑΕ, NOVA, ODEON, KAPA FILMS, FINOS FILMS, CL PRODUCTIONS, ΔΙΟΝ. ΣΑΜΙΩΤΗΣ
Σκηνοθεσία: Κώστας Καπάκας
Ο Γ. Συμεωνίδης στη "Διόρθωση" του Θ. Αναστόπουλου που κέρδισε το 3ο βραβείο καλύτερης ταινίας
Το 3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας Μεγάλου Μήκους ύψους 29.350 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία: ΔΙΟΡΘΩΣΗ
Παραγωγή: Θάνος Αναστόπουλος
Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος
Το 1ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους ύψους 17.610 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία τεκμηρίωσης: ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΡΤ ΑΕ, CINEGRAMΑΕ, J. SUGHANDΕΠΕ, ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ ΑΕ, Σταύρος Στάγκος
Σκηνοθεσία: Σταύρος Στάγκος
Το 2ο Βραβείο ταινίας Τεκμηρίωσης ή Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων μεγάλου μήκους ύψους 11.740 ευρώ
Απονέμεται στην ταινία τεκμηρίωσης: ΠΟΛΥ ΜΙΛΑΣ... ΠΟΛΥ ΚΛΑΙΣ
Παραγωγή: Νίκος Βεργέτης – Δημήτρης Κιτσικούδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κιτσικούδης
ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Παραγωγή: ΕΚΚ, ΕΤ1, EN – ORASIS, Ιρίνα Μπόικο
Σκηνοθεσία: Ιρίνα Μπόικο
Το 2ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, ύψους 6.603,75 ευρώ απονέμεται στην ταινία μυθοπλασίας: ΠΕΡΑΣΜΑ
Παραγωγή: Βλάσσης Σταθούλιας, ΕΡΤ ΑΕ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Κατσάμπουλας
Το 3ο Βραβείο ταινίας Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους, ύψους 4.402,50 ευρώ απονέμεται στην ταινία μυθοπλασίας: Η ΕΚΤΑΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ
Παραγωγή: ΕΡΤ ΑΕ, BLONDE ΑΕ
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Χριστόπουλος
Τα δέκα (10) Ισότιμα Ειδικά βραβεία ταινιών Μικρού Μήκους Μυθοπλασίας ή Τεκμηρίωσης ή Κινουμένων Σχεδίων, ύψους 2.348 ευρώ το καθένα, απονέμονται στις παρακάτω ταινίες:
1.ΤΖΙΝΑ ΝΤΟΣΤΟΓΙΕΦΣΚΙ, σκηνοθεσία Β.Ζουγανέλη
2.ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;, σκηνοθεσία Κ. Πιλάβιου
3.TRANSIT, σκηνοθεσία Γ. Γαϊτανίδης
4.ΕΝ ΘΕΡΜΩ, σκηνοθεσία Α. Νταουντάκη
5.Μ’ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, σκηνοθεσία Αν. Γερακίνης
6.ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ, σκηνοθεσία Β. Καζής – Επ. Τριανταφυλλίδης
7.ΩΜΟΣ ΠΡΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ, σκηνοθεσία Δ.Εμμανουηλίδης
8.ΕΙΣΒΟΛΗ (INVASION), σκηνοθεσία Μ. Δέλλου
9.SPINALONGA, σκηνοθεσία Κ. Αθουσάκης
10.ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ, ΝΥΧΤΑ, σκηνοθεσία Αχ. Κυριακίδης
ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΩΝ
ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Το Βραβείο Σκηνοθεσίας, ύψους 29.350 ευρώ, απονέμεται στον Γιάννη Σμαραγδή για τη σκηνοθεσία της ταινίας EL GRECO.
Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, ύψους 14.675 ευρώ, απονέμεται στην Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τη σκηνοθεσία της ταινίας VALSE SENTIMENTALE.
Το Βραβείο Σεναρίου, ύψους 14.675 ευρώ, απονέμεται ισομερώς στους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Ραΐση για το σενάριο της ταινίας ΔΙΟΡΘΩΣΗ και Κώστα Καπάκα για το σενάριο της ταινίας URANYA, αντίστοιχα.
Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Ανδρικού Ρόλου, ύψους 11.740 ευρώ, απονέμεται στο Γιώργο Συμεωνίδη για την ερμηνεία του στην ταινία ΔΙΟΡΘΩΣΗ.
Το Βραβείο Ερμηνείας 1ου Γυναικείου Ρόλου, ύψους 11.740 ευρώ, απονέμεται στην Λουκία Μιχαλοπούλου για την ερμηνεία της στην ταινία VALSE SENTIMENTALE
Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Ανδρικού Ρόλου, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στον Μανώλη Μαυροματάκη για την ερμηνεία του στην ταινία URANYA.
Το Βραβείο Ερμηνείας 2ου Γυναικείου Ρόλου, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στην Μένη Κωνσταντινίδου για την ερμηνεία της στην ταινία STRAIGHT STORY
Το Βραβείο Φωτογραφίας, ύψους 8.805 ευρώ, απονέμεται από κοινού στους Άρη Σταύρου και Νίκο Σμαραγδή για τη φωτογραφία στην ταινία EL GRECO.
Το Βραβείο Σκηνογραφίας, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στον Δαμιανό Ζαρίφη για τα σκηνικά στην ταινία EL GRECO
Το Βραβείο Μουσικής, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται ισομερώς στους Παναγιώτη Καλαντζόπουλο και Βαγγέλη Παπαθανασίου για τη μουσική στις ταινίες URANYA και EL GRECO, αντιστοίχως.
Το Βραβείο Ήχου, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στον Μαρίνο Αθανασόπουλο για τον ήχο της ταινίας EL GRECO
Το Βραβείο Μοντάζ, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στον Γιάννη Τσιτσόπολο για το μοντάζ στην ταινία EL GRECO
Το Βραβείο Ενδυματολογίας, ύψους 5.870 ευρώ, απονέμεται στην Εύα Νάθενα για τα κοστούμια στην ταινία URANYA
ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ!
Η Ingrid Bergman, μια από τις δημοφιλέστερες ηθοποιούς του κινηματογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του '40 μέχρι το θάνατό της και διεθνές αστέρι σε σουηδικές, γαλλικές, γερμανικές, ιταλικές, και βρετανικές ταινίες. Η φυσική γοητεία, η φρεσκάδα, η νοημοσύνη, και η ζωτικότητά της έκαναν την εικόνα της πρότυπο της ειλικρίνειας και της ιδανικής γυναικείας φύσης.
Ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Casablanca (1942). Ο Bogart υπήρξε μια κορυφαία προσωπικότητα του αμερικανικού κινηματογράφου. Η ερμηνεία του ως ντετέκτιβ Sam Spade στο Γεράκι της Μάλτας [The Maltese Falcon] (1941), που ήταν μια κινηματογραφική μεταφορά από τον John Huston του έργου του Dashiell Hammett, έκανε την ταινία κλασική. Πρωταγωνίστησε στις ταινίες, All Through the Night και Across the Pacific (και οι δυο το 1942), πριν ερμηνεύσει τον πιο, ας πούμε, πεμπτουσιακό κινηματογραφικό ρόλο του, αυτόν του Rick Blaine, ιδιοκτήτη καμπαρέ στην Casablanca. Η Casablanca ήταν δεύτερη μετά τον Citizen Kane (1941) του Orson Welles στον κατάλογο του 1999 του American Film Institute με τις κορυφαίες 100 αμερικανικών ταινιών.
Thursday, November 22, 2007
ΔΡΩΜΕΝΑ: ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ
Ανανεωμένο, δυναμικό, αισθητικά ωραίο και ενημερωμένο το θεατρικό περιοδικό ΔΡΩΜΕΝΑ μπαίνει ξανά ζωντανό και μάχιμο στη θεατρική ζωή του τόπου. Μια απόφαση ήταν το νέο τεύχος να ξεκινήσει την αρίθμηση από την αρχή: τεύχος 01, Φθινόπωρο 2007. Πλούσια ύλη με άρθρα, μελέτες, συνεντεύξεις, ιστορικές αναδρομές, σχόλια, ειδήσεις σχολιασμένες, βιβλία …
Το βασικό «ατού» του τεύχους είναι η μελέτη με τίτλο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΠΕΡΕΤΤΑ: ΕΝΑ ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ ΕΙΔΟΣ του διδάσκοντος Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Μανώλη Σειραγάκη, ο οποίος και σημειώνει: Παρά τα 100 χρόνια παρουσίας της στο ελληνικό θέατρο, η Οπερέττα δεν έχει γίνει ποτέ αντικείμενο συστηματικής μελέτης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα θεατρικά είδη. Η εμμονή ως σήμερα σε ανεκδοτολογικά άρθρα και αποσπάσματα απομνημονευμάτων που συναντάμε ακόμη και στα προγράμματα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής μάς αναγκάζει να την αντιμετωπίζουμε σαν ένα γραφικό φαινόμενο που έχει εξαφανιστεί οριστικά κι όχι σαν ένα δυναμικό θεατρικό είδος που, ανεξάρτητα από την αμφίβολη ποιότητα των σημερινών του επιβιώσεων, σημάδεψε βαθιά το ελληνικό θέατρο και τον Κινηματογράφο…
Αφιέρωμα στην ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ «ΤΕΧΝΗΣ», 28 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ. Νικηφόρος Παπανδρέου: Το ζήτημα είναι πώς θα κάνουμε πολλούς τους μυημένους… Δημήτρης Ναζίρης: Τα μισά της χρόνια μαζί μου τα πέρασε. Έφη Σταμούλη: Αυτό είναι το μυστικό… Τρεις μαρτυρίες: Νίκος Χουρμουζιάδης, Ιωάννα Μανωλεδάκη, Απόστολος Βέττας. Οι παραστάσεις 1979-2005.
Συνέντευξη του Αμερικανού δημοσιογράφου Mel Gussow με τον Harold Pinter: «Τείνω να αντιμετωπίζω το κοινό ως εχθρό μου…». Με αφορμή το ανέβασμα του έργου του Παλιοί Καιροί στο Μπρόντγουεϊ, σε σκηνοθεσία Peter Hall. Συνέντευξη. Μετάφραση: Μαριάννα Καλλιά, επιμέλεια μετάφρασης: Λίλα Τρουλινού.
Kείμενο καθηγητή Georges Banu με τίτλο «Έξοδοι κινδύνου», που είναι ο πρόλογος από το ομώνυμο βιβλίο του Le théâtre, sorties de secours : essais critiques (Eκδόσεις: Aubier)., σε μετάφραση της Μάγιας Λυμπεροπούλου.
Άρθρο του Norman R. Shapiro με τίτλο «Η φάρσα ή Γέλιο χωρίς δεύτερη σκέψη». Η Φάρσα, αυτό το τόσο απαιτητικό θεατρικό είδος, το πιο απαιτητικό μάλιστα –ρωτήστε ακόμη και τους καλύτερους σκηνοθέτες αν δεν το πιστεύετε– υπήρξε, από τον Μεσαίωνα, ένα από τα πιο αγαπημένα θεατρικά είδη στη Γαλλία, όπου, σύμφωνα με μια ετυμολογία της λέξης, την ίδια λέξη χρησιμοποιούσαν και για τη γέμιση στη μαγειρική. Έτσι, μικρά κωμικά κομμάτια χρησιμοποιούντο σαν «γέμιση» ανάμεσα σε μεγάλα, συνήθως σοβαρά έργα για την απαραίτητη ανακούφιση. Όμως, αν στα μέσα του 20ού αιώνα, η γαλλική φάρσα ένιωσε την ανάγκη να νομιμοποιήσει την ύπαρξή της, δανειζόμενη τα στολίδια του υπαρξισμού και του παραλόγου και το angst τους, όπως για παράδειγμα έκαναν οι διάφοροι, Ionesco, Adamov και Arrabal, για να ονομάσουμε μερικούς από τους πιο διάσημους εκφραστές εκείνης της γενιάς, οι ειδήμονες της φάρσας κατά την εποχή της ακμής της, έναν αιώνα νωρίτερα και βάλε, δεν ένιωθαν καμιά τέτοια υποχρέωση… Μετάφραση: Χριστίνα Παπαδάκη.
Στο ΦΑΚΕΛΩΜΑ, ο θεατρικός συγγραφέας Γιώργος Μανιώτης [«Ως βλαξ πίστεψα ότι αυτό πoυ έχει την μεγαλύτερη αξία είναι η ζωή…»] απαντά σε 65 ερωτήσεις του Νίκου Λαγκαδινού.
Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Σπανδωνής, κάνει ,μια ιστορική αναδρομή στη θεατρική Αθήνα των αρχών του αιώνα με τίτλο «Nικόλαος Σπανδωνής, H Aθήνα μας ή πώς μια θεατρική παράσταση πυροδότησε την επανάσταση του 1909 στο Γουδί»!
Ο δήμαρχος της Αγίας Βαρβάρας Αττικής Λάμπρος Μίχος, του οποίου η δραστηριότητα έχει αλλάξει και το πολιτιστικό τοπίο του δήμου του, γράφει για «Το θέατρο και το παράδειγμα του Δήμου της Αγίας Βαρβάρας». Κι ένα μικρό αφιέρωμα στην Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης Αγίας Βαρβάρας, την οποία διευθύνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Παπαγιάννης.
ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ: Tο ελληνικό έργο, Εθνικό Θέατρο, Η συναρπαστική γοητεία της Αντιγόνης, Η επικράτηση της Αντιγόνης, Ερμήνευσαν Αντιγόνη, Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Η μικροκομματική λογική, Η ελληνική διανόηση, Οι δεξιοτέχνες της αερολογίας, Οι πλαστικές σακούλες, Για το υπουργείο Πολιτισμού Επιχορηγήσεις ή ποιος ξέχασε ανοιχτές τις βρύσες!, Επιχορηγήσεις δια βίου;, Το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο κ.ά.
Στις ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ: Νέο ξεκίνημα, Αναζητούμε φίλους, Σε καλοπροαίρετους αναγνώστες, Η αλλαγή στο Εθνικό, Οφειλή στον Βασίλη Ζιώγα, ΟΙ καρεκλοκένταυροι των ΜΜΕ, Ο Τζούλιαν Σνάμπελ,
ΒΙΒΛΙΑ. Γιάννης Εμίρης: Ό,τι γεννιέται… πεθαίνει! (Βασίλης Γκουρογιάννης «Ο θίασος των Αθηναίων»). Λεία Βιτάλη: Πάντρεμα αφηγηματικού και θεατρικού λόγου (Αντώνης Σιμιτζής «Δρόμοι της οργής»). Ιωάννα Λαγκαδινού: Εξαιρετικά δημοσιεύματα. Τα αφιερώματα της «Καθημερινής».
ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ: Τα βρώμικα χέρια: Σημεία των καιρών: στη Γαλλία, όπως και αλλού, η εποχή μας μοιάζει να είναι η εποχή της κατάλυσης των μύθων των προηγούμενων δεκαετιών. Υπάρχει πολύ μίσος στην ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα που αποπνέει δυσοσμία…Από τα θύματα της τάσης αυτής ήταν και ο Σαρτρ, μαζί με τη σύντροφό του, τη Σιμόν ντε Μποβουάρ.
Τρικυμία από χαρτί: Τα “Βιβλία του Προσπέρου”, ήταν ο τίτλος της ταινίας του Πίτερ Γκριναγουέι που είχε προβληθεί στο φεστιβάλ Βενετίας – μια ταινία που αποτελούσε ελεύθερη απόδοση της Τρικυμίας του Σέξπιρ, ή μάλλον παράφρασή της, όπως ισχυρίζονταν πολλοί.
Μια μοναδική συνάντηση: Η θαυμαστή νουβέλα του Χένρι Τζέιμς Μέσα στο κλουβί διηγείται τη ζωή μιας γυναίκας που εργάζεται σ’ ένα τηλεγραφείο και που ζει μάσα από τη ζωή των άλλων – έτσι όπως τη βλέπει να περνάει μέσα από τα κείμενα των τηλεγραφημάτων που φτάνουν στα χαρτιά της. Αυτό το θέμα, σε μετάφραση και θεατρική απόδοση από τον Έντσο Σιτσιλιάνο, είχε διαλέξει ο Λούκα Ρονκόνι για τις παραστάσεις που έδωσε πριν μερικά χρόνια στην Περούτζια.
Η κόλαση των λέξεων: Ο (κατά τα άλλα συντηρητικών πολιτικών πεποιθήσεων) Μπότο Στράους θεωρείται – και είναι – από τους πιο πολυπαιγμένους συγγραφείς της Ευρώπης, μαζί με τον Χάινερ Μίλερ. Η αιτία: επειδή καταγγέλλει την κοινωνία μας που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στο πέλαγος του καταναλωτισμού, όπου αναζητεί τη χαρά δίχως να τη βρίσκει.
Ο Μπαρταμπάς, ο άνθρωπος που τον έλεγαν Άλογο: Μιας και το ρίξαμε στις αναμνήσεις, και μια «ιππική όπερα» που είχε ανέβει πριν μερικά χρόνια στη Γαλλία. Ανακατεύοντας μουσική και άλογα, γρηγοριανά τραγούδια και τραγούδια των Βερβέρων, σκιαγραφούσε δυο διαφορετικούς πολιτισμούς. Η παράσταση είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία – και είχαν παρελάσει από εκεί ο Πολάνσκι, η Μαντόνα, ο Κερκ Ντάγκλας, ο Ηλίας Καζάν κ.ά
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μια καλή ευκαιρία να αντιμετωπιστεί το περιεχόμενο του κινηματογράφου, ανεξάρτητα από το μέσο εγγραφής (φιλμ ή ψηφιακά) αποτελεί το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου «Πλατφόρμα βίντεο», που θα προβάλλει ταινίες με χρήση του βίντεο και νέων μέσων. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί (7-12/12) στην «Αθηναΐδα» (Καστοριάς 34-36, Βοτανικός).
Η διοργάνωση περιλαμβάνει δύο διαγωνιστικά τμήματα: Την «Επιλογή πλατφόρμα», όπου 13 ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης και κινουμένων σχεδίων από όλον τον κόσμο διαγωνίζονται για το βραβείο της κριτικής επιτροπής, και το «Βραβείο κοινού» όπου διαγωνίζονται 138 ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης, κινουμένων σχεδίων και πειραματικές, οι οποίες επιλέχθηκαν μεταξύ 600 ταινιών!
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται αφιερώματα στον κινηματογράφο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, σε ανερχόμενους Ευρωπαίους δημιουργούς και σε ένα δείγμα της σύγχρονης δημιουργίας «εικαστικών» ταινιών από την Αυστραλία. Το εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό εργαστήριο «Εν κινήσει» πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αντίστοιχων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων.
Για το βραβείο διαγωνίζονται ταινίες από την Ελλάδα («Liebestod - τέσσερις πράξεις» του Στάθη Αθανασίου, «Μονό κρεβάτι» του Γιώργου Κουβαρά, «My doll plays Alice» κινούμενα σχέδια της Ακριβής Συμεωνίδη), την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Thursday, November 15, 2007
48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ, στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη ημέρα, 16 του μηνός, είναι του «τρομερού παιδιού» του Χονγκ Κονγκ, Ουόνγκ καρ-Ουάι, με τίτλο «My bluberry nights», με την τραγουδίστρια Νόρα Τζόουνς, σε πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση. Ταινία λήξης του Φεστιβάλ, στις 25/11, «The Darjeeling Limited», του Αμερικανού Ουές Άντερσον.
Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα, συμμετέχουν και δύο ελληνικές φετινές ταινίες, η «Διόρθωση» του Θάνου Αναστόπουλου και το «Valse sentimentale», της Κωνσταντίνας Βούλγαρη. Επίσης και η ταινία «PVC-1», του Σπύρου Σταθουλόπουλου, σε συμπαραγωγή Κολομβίας - Ελλάδας - ΗΠΑ.
Στα παράλληλα προγράμματα του Φεστιβάλ, δίνεται έμφαση στα Βαλκάνια, και την τιμητική της έχει φέτος η Ρουμανία, που συνεχίζει να ξεχωρίζει με αποκορύφωμα τη βράβευσή της στο τελευταίο Φεστιβάλ Καννών. Στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμα Ματιές στα Βαλκάνια, περιλαμβάνει αφιέρωμα στο Ρουμάνο σκηνοθέτη Νάε Κάρανφιλ.
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται το, για δεύτερη χρονιά φέτος, τμήμα του Φεστιβάλ, Focus,που φιλοδοξεί κάτω από τον τίτλο «Σύγχρονοι πόλεμοι» και μέσα από 8 ταινίες να επαναπροσδιορίσει την έννοια της σύγκρουσης, όχι μόνο εμπόλεμης αλλά και ενδοοικογενειακής και κοινωνικής, μέσα από 8 ταινίες που θα προβληθούν.
Το ελληνικό πρόγραμμα, εκτός από την παρουσίαση του συνόλου της φετινής κινηματογραφικής που θα βραβευτεί την επομένη της λήξης του 48ου Φεστιβάλ, με τα Κρατικά Βραβεία Ποιότητας, συμπληρώνεται με δύο μεγάλα αφιερώματα, ένα στον πρόσφατα χαμένο Έλληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, με το σύνολο του έργου του (Πρωινή περίπολος, Γλυκιά συμμορία κ.λπ.) κι ένα στο φιλμ νουάρ, με τίτλο «Σε σκοτεινούς δρόμους», και 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 2 μικρού μήκους, από το 1958 έως το 2004.
Επίσης, τιμητικές εκδηλώσεις θα γίνουν στη μνήμη των Νίκου Κούρκουλου, Σωτήρη Μουστάκα, Σωκράτη Καψάσκη, ενώ στο πλαίσιο του έτους Καζαντζάκη, θα προβληθούν οι τρεις κλασικές ταινίες - μεταφορές από τα μυθιστορήματα του, Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται και ο Τελευταίος Πειρασμός. [www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ]
ΚΙ ΑΥΤΑ:Γιγαντισμός, βιτρίνα και πολλά «θα» (Νίκος Αντωνάκος, Ριζοσπάστης)
Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα... «Τα κουρέλια τραγουδάνε ακόμα», και θα τραγουδάνε από την Κυριακή μέχρι και το τέλος του μήνα στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο διοργανώνει μια έκθεση-αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαϊδη.
Διοργάνωση multiplex. 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αν κάτι μπορείς με βεβαιότητα να πεις για το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (16-25/11) είναι ότι δεν κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να διαφοροποιήσει τον χαοτικό χαρακτήρα τού 47ου. Ακόμη μία φορά σού έρχονται στο μυαλό εικόνες θεατών να κοιτάζουν το φυλλάδιο του φεστιβάλ με απορία. Ακόμη μία φορά έχεις την εικόνα ενός φεστιβάλ νοοτροπίας multiplex. Δεν είναι βεβαίως αυτές καθαυτές οι ταινίες ή οι ιδέες των επιλογών του φεστιβάλ που προβληματίζουν. Αντιθέτως είναι σίγουρο ότι αφορούν κάθε κινηματογραφόφιλο και κάθε φεστιβαλόφιλο. Αυτό που ενοχλεί είναι η αλόγιστη κατάταξη τίτλων και αφιερωμάτων μόνο και μόνο για να αποδείξουμε ότι μπορέσαμε να κλείσουμε «πολλά πράγματα».
Ταινίες με πίξελ. Της ΕΥΑΝΝΑΣ ΒΕΝΑΡΔΟΥ. Χιουμοριστικές και αντισυμβατικές σπουδές στον έρωτα και τον γυναικείο αυνανισμό, σπονδυλωτές ταινίες που υπογράφουν συλλογικά γνωστοί έλληνες σκηνοθέτες, animation, ακόμα και μια low budget εκδοχή του «Αρχοντα των δαχτυλιδιών» αλά ελληνικά θα δούμε φέτος στο «DigitalWave» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το αίτημα να φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη και ψηφιακές ταινίες, μια εύλογη επιθυμία των ελλήνων κινηματογραφιστών, ικανοποιήθηκε επιτέλους πέρυσι με το νέο διαγωνιστικό αυτό τμήμα.
|
Σινεφίλ γιορτή. Π.Θ.Κ. «Καλές και δυνατές συγκινήσεις» εύχονται οι σινεφίλ να τους προσφέρουν οι περίπου 250 ταινίες του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης…
Θεσσαλονίκη σε πρώτο πλάνο. [...] Το 48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα τρέξει το δεκαήμερο 16-25 Νοεμβρίου με πλούσια και σπάνια αφιερώματα αλλά και εκλεκτούς καλεσμένους. Μετά τους Βιμ Βέντερς, Γιαν Σβανκμάγιερ, Νούρι Μπίλγκε-Τζεϊλάν και Λίλι Τέιλορ που άφησαν τη σφραγίδα τους πέρσι στη Θεσσαλονίκη, το φεστιβάλ, αν κρίνουμε από τους φετινούς προσκεκλημένους, φαίνεται να καρφώνει επίμονα το βλέμμα στο ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει...
Wednesday, November 14, 2007
«ΕΦΥΓΕ» Ο ΠΡΩΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΕ ΣΤΙΣ ΚΑΝΕΣ
Director Delbert Mann Dies In LA.
Pioneering TV, film director Delbert Mann dies.
Delbert Mann, Director, Is Dead at 87.
Director Delbert Mann dies at 87.Oscar-winning 'Marty' director Delbert Mann dies at 87.
Delbert Mann. About This Person. Filmography. More on Delbert Mann
Tuesday, November 13, 2007
ΕΝΑΣ ΑΜΛΕΤ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΒΩΒΟΣ
Η επαναπροβολή της επιχρωματισμένης κόπιας, με πρωταγωνίστρια τη Δανή σταρ του βωβού, Αστα Νίλσεν, αποτελεί ξεχωριστό γεγονός, καθώς μετά την πρεμιέρα της το 1921 στο Βερολίνο χάθηκε και δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ, μέχρι τη «δεύτερη» πρεμιέρα της στη φετινή 57η «Μπερλινάλε» (ανακαλύφθηκε το 2005). Η ταινία αποτελεί ένα από τα πρώιμα πειράματα σε χρώμα, αφού γυρίστηκε σε ασπρόμαυρο αρνητικό και το θετικό επιχρωματίστηκε έπειτα στο χέρι, με πολυχρωματικές μεθόδους. Οι σκηνές που έλειπαν ή είχαν καταστραφεί αντικαταστάθηκαν από την υπάρχουσα ασπρόμαυρη κόπια, τα χρώματα αποκαταστάθηκαν πλήρως, ενώ οι γερμανικοί μεσότιτλοι συμπληρώθηκαν βάσει των αρχείων της λογοκρισίας που διατηρούνται στα Bundesarchiv-Filmarchiv στο Βερολίνο.
Η Ταινιοθήκη διοργανώνει (19/11, «Παύλος Ζάννας») και ημερίδα με θέμα «Κινηματογραφικά Αρχεία: Σκαπανείς στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς», με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.ά.
Thursday, November 8, 2007
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ...
Snow Weisz: Princess or victim?
She is quoted as saying “…it doesn't matter what age you are, I think you always want to be Snow White.”
Some day your prints will come, Iain Gray 31 Οκτ. 2007
Ο ΗΧΟΣ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ...
I hesitate to use the word ‘revival’ as it obviously never went away, but has anyone else noticed that silent cinema seems to be enjoying a surge in popularity of late?
Silent movie master Buster Keaton
I say this having just last week attended a packed-out Halloween screening of John S Robertson’s Dr Jekyll and Mr Hyde (with the marvelously creepy John Barrymore as the eponymous hero/villain) at the Barbican.
The sound of silents. Rebecca Davies, 5 Νοε. 2007
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΘΟΙ ΚΑΙ ΕΦΗΒΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
Wednesday, November 7, 2007
Σοβιετικός κινηματογράφος
Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει: «Αστυ» (Κοραή 4) 17.30 «Η νιότη του Μαξίμ» (1934, Γιούλι Καράσικ), 19.15 «Θύελλα στην Ασία» (1928, Βσέβολοντ Πούντοβκιν), 21.00 «Μέρες επανάστασης» (1958, Σεργκέι Βασίλιεφ), 23.00 «Ετσι δέθηκε τ' ατσάλι» (1942, Μαρκ Ντοσκόι). «Αφαία» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα) 17.30 «Ο κομμουνιστής» (1957, Γιούλι Ράισμαν), 19.30 «Ο Λένιν τον Οχτώβρη» (1937, Μιχαήλ Ρομ), 21.30 «Τσαπάεφ» (1934, Σεργκέι Βασίλιεφ), 23.00 «Αρσενάλ» («Το οπλοστάσιο» - 1928, Αλεξάντερ Ντοβζένκο).
Tuesday, November 6, 2007
Αγγελική Αντωνίου, βραβεία απ' έξω...
48ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
«Χορηγοί», διασημότητες... και ταινίες
Προς το παρόν όλα μοιάζουν έτοιμα για τη διοργάνωση (16-25/11) στις αίθουσες «Ολύμπιον», «Παύλος Ζάννας», «Τζον Κασσαβέτης», «Σταύρος Τορνές», «Τώνια Μαρκετάκη», «Φρίντα Λιάππα», στις Αποθήκες του Λιμανιού, στην αίθουσα «Μανώλης Ανδρόνικος» στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στην πλατεία «Odeon» και στο αμφιθέατρο του Τελλογλείου Ιδρύματος.
Στους προσκεκλημένους περιλαμβάνονται ο ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς, ο σκηνοθέτης Τζον Σέιλς (θα τιμηθεί με «Χρυσό Αλέξανδρο» και θα προβληθεί το έργο του), ο βραβευμένος με «Οσκαρ» ηθοποιός Κρις Κούπερ, ο υποψήφιος για το «αγαλματάκι» Ντέιβιντ Στράδερν, ο σκηνοθέτης-ζωγράφος Γουίλιαμ Κλάιν (θα γίνει ειδικό αφιέρωμα), ο ηθοποιός Ντάνι Γκλόβερ, ο σκηνοθέτης Αλφόνσο Κουαρόν και ο γιος του Χόνας Κουαρόν στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, ο ανερχόμενος Μεξικανός ηθοποιός, με την πρώτη του σκηνοθεσία, Ντιέγκο Λούνα, και ο ηθοποιός Σαμ Ρόκγουελ.
Στο Ελληνικό Πρόγραμμα θα προβληθεί όλη η φετινή κινηματογραφική παραγωγή, αναδρομικό αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Νίκο Νικολαΐδη, και αφιέρωμα στο «φιλμ-νουάρ» στον ελληνικό κινηματογράφο, με 13 ταινίες μεγάλου μήκους και 2 μικρού, από το 1958 έως το 2004. Προγραμματίζονται τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη των Νίκου Κούρκουλου, Σωτήρη Μουστάκα και Σωκράτη Καψάσκη, ενώ στο πλαίσιο του «Ετους Καζαντζάκη» θα προβληθούν οι κλασικές ταινίες Αλέξης Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο Τελευταίος Πειρασμός. Τιμητική εκδήλωση θα γίνει για τον σκηνοθέτη Γιώργο Σκαλενάκη, και θα προβληθούν δύο ταινίες για τη σχέση του σύγχρονου Ελληνα με την πολιτιστική του κληρονομιά: Τα Μάρμαρα του Αλέξη Μπίστικα και Ο Ιερός Βράχος της Μυρτώς Παράσχη. Στο «επίσημο» Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (σ.σ. προφανώς το ελληνικό είναι «ανεπίσημο») συμμετέχουν 14 ταινίες (2 ελληνικές) που θα διεκδικήσουν και τα βραβεία. Ταινία έναρξης (16/11, 9.30 μ.μ., «Ολύμπιον») θα είναι η My blueberry nights του Ουόνγκ καρ-Ουάι και ταινία λήξης η The Darjeeling Limited του Ουές Αντερσον.
Στα αφιερώματα περιλαμβάνεται και ο σύγχρονος ισπανικός κινηματογράφος με 19 ταινίες, ενώ θα «τρέξουν» τα προγράμματα «DigitalWave», «Ημέρες Ανεξαρτησίας», «Ματιές στα Βαλκάνια», «FOCUS» κ.ά. και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, εργαστήρια και διαλέξεις. [Ριζοσπάστης, 7/11/2007]
Saturday, November 3, 2007
Οι τρεις μέρες του Κόνδορα
Πρωταγωνιστούν: Robert Redford (Turner), Faye Dunaway (Kathy), Cliff Robertson (Higgins), Max von Sydow (Joubert), John Houseman (Wabash), Addison Powell (Atwood), Michael Kane (Wicks), Walter McGinn (Sam Barber), Hank Garrett (Assassin), Tina Chen, Don McHenry, Michael B. Miller, Jess Osuna, Dino Narizzano, Helen Stenborg, Patrick Gorman, Carlin Glynn.
Sydney Pollack
Director, Producer, Co-producer, Executive Producer, Actor Born: July 1, 1934 in Lafayette, Indiana Biography:"Sydney Pollack" was born to first generation Russian-Jewish Americans on July 1, 1934. After graduating from his Indiana high school, he went to New York and became a student at the Neighborhood Playhouse, a celebrated Greenwich Village school, where he studied under "Sanford Meisner". He served two years in the army before returning to the Neighborhood Playhouse in 1958 as a teacher, and began appearing as an actor in live television dramas. His appearance in a John Frankenheimer-directed television production led him to a job as dialogue coach in the filmmaker's 1961 crime drama "The Young Savages". He quickly moved into television, directing on programs such as "The Defenders," "The Naked City," "The Fugitive," "Dr. Kildare," and "Ben Casey" during the early and mid 1960s, and in 1965 made his feature film debut in the director's chair with "The Slender Thread". [Η συνέχεια ΕΔΩ] |