Wednesday, December 28, 2016

Αντρέι Ταρκόφσκι: Ανάμεσα στους κορυφαίους κινηματογραφιστές όλων των εποχών

Το έργο του Ταρκόφσκι είναι ανεξίτηλα επηρεασμένο από την παράδοση του σοβιετικού κινηματογράφου, και ιδιαίτερα των κορυφαίων εκφραστών του: Ρομ, Ντοβζένκο, Αϊζενστάιν. Συνθέτει, όμως, μια απολύτως προσωπική κινηματογραφική γραφή που κατατάσσει τον δημιουργό ανάμεσα στους κορυφαίους όλων των εποχών. Η μεταφυσική, η πολυσήμαντη φύση της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ζητήματα πίστης και θυσίας, το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης μέσα στο πέρασμα του χρόνου, αποτελούν τις βασικές θεματικές που διαπότισαν τη φιλμογραφία του Αντρέι Ταρκόφσκι και καθόρισαν τη διαρκή και εναγώνια προσπάθειά του να συνθέσει την απόλυτη κινηματογραφική εικόνα, μαχόμενος την εξοντωτική ρωσική γραφειοκρατία...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Monday, December 26, 2016

Μαρλέν Ντίτριχ: Ένατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών


Η Μαρλέν Ντίτριχ [Marie Magdalene «Marlene» Dietrich, 27 Δεκεμβρίου 1901 – 6 Μαϊου 1992] ήταν Γερμανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Αρχικά έπαιξε σε γερμανικές ταινίες και στο θέατρο συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρντ. Αργότερα συνεργάστηκε με το σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Το 1930 έπαιξε στην ταινία που της χάρισε διεθνή φήμη: Γαλάζιος Άγγελος (Der blaue Engel)...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 25, 2016

Σερ Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν – ο δικός μας Σαρλό!!!

Ο Σερ Τσαρλς Σπένσερ «Τσάρλι» Τσάπλιν [Sir Charles Spencer «Charlie» Chaplin, 16 Απριλίου 1889 − 25 Δεκεμβρίου 1977], γνωστότερος με το υποκοριστικό Τσάρλι και, στην Ελλάδα κυρίως, με το προσωνύμιο «Σαρλό», υπήρξε Άγγλος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, που μεγαλούργησε στις πρώτες δεκαετίες του Χόλιγουντ. Είναι χρονικά η πρώτη παγκόσμια αναγνωρίσιμη φιγούρα της κινηματογραφικής τέχνης, κυρίως μέσω του χαρακτήρα «Σαρλό» που ενσάρκωνε στις πρώτες ταινίες του...
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Saturday, December 24, 2016

Tοσίρο Mιφούνε: Ο σαμουράι του κινηματογράφου…

Ο Tοσίρο Mιφούνε [1 Απριλίου 1920 – 24 Δεκεμβρίου 1997] ήταν Ιάπωνας ηθοποιός. Ο Mιφούνε εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες του Ακίρα Κουροσάβα, ενώ συνολικά στη καριέρα του έχει παίξει σε 170 ταινίες μεγάλου μήκους. Είναι επίσης γνωστός ως σαμουράι. Από μικρός ασχολήθηκε με την τέχνη και σε ηλικία 26 ετών υπόγραψε συμβόλαιο με την κινηματογραφική εταιρεία «Τόχο».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 18, 2016

Σερ Ραλφ Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον: ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς και σκηνοθέτες της αγγλικής σκηνής

Ο σερ Ραλφ Ντέιβιντ Ρίτσαρντσον [Sir Ralph David Richardson, 19 Δεκεμβρίου 1902 – 10 Οκτωβρίου 1983] ήταν Άγγλος ηθοποιός που, μαζί με τους σύγχρονούς του, Τζον Γκίλγκουντ και Λόρενς Ολίβιε, κυριάρχησε στη βρετανική σκηνή στα μέσα του 20ού αιώνα. Ο Ραλφ Ρίτσαρντσον ήταν γιος δασκάλου. Γεννήθηκε στο Τσέλτεναμ του Γκλώστερσαϊρ και έκανε την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση το 1921 ως Λορέντζο στον Έμπορο της Βενετίας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Εργάστηκε σε ταινίες κατά το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και έπαιξε περισσότερους από 60 κινηματογραφικούς ρόλους. Με καλλιτεχνικό αλλά όχι θεατρικό υπόβαθρο, ο Ρίτσαρντσον δεν είχε καμία σκέψη να κάνει θεατρική καριέρα μέχρι που μία παραγωγή του Άμλετ στο Μπράιτον τον ενέπνευσε να γίνει ηθοποιός. Έμαθε την τέχνη τη δεκαετία του 1920 με έναν θίασο. Μία σειρά πρωταγωνιστικών ρόλων τον οδήγησε στο καλλιτεχνικό στερέωμα του Γουέστ Εντ και του Μπρόντγουεϊ.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι: Ως κομπάρσος άρχισε την καριέρα του στον κινηματογράφο

Ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι [Marcello Vincenzo Domenico Mastroianni, 28 Σεπτεμβρίου 1924 – 19 Δεκεμβρίου 1996] ήταν Ιταλός ηθοποιός. Γεννήθηκε στο χωριό Φοντάνα Λίρι, νότια της Ρώμης, και μεγάλωσε στο Τορίνο και την Ρώμη. Ήταν ανιψιός του διάσημου Ιταλού γλύπτη Ουμπέρτο Μαστρογιάννι (Umberto Mastroianni, 1910 – 1998). Τα πρώτα χρόνια κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο εργάστηκε ως βιομηχανικός σχεδιαστής. Συνελήφθη από τους Ναζί που τον έστειλαν σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στη Βόρεια Ιταλία, από όπου κατάφερε να δραπετεύσει. Πήγε στη Βενετία, όπου έζησε κρυμμένος μέχρι το τέλος του πολέμου. Μεταγενέστερα, άρχισε να εργάζεται ως λογιστής για την Eagle-Lion, μια μικρή αγγλική εταιρεία παραγωγής και διανομής.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

Sunday, December 4, 2016

Φριτς Λανγκ: εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού

Ο Φριτς Λανγκ [Friedrich Anton Christian Lang5 Δεκεμβρίου 1890 – 2 Αυγούστου 1976] ήταν Αυστριακός σκηνοθέτης και, μαζί με τον Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου, ο βασικός εκπρόσωπος του γερμανικού εξπρεσιονισμού. Το Ινστιτούτο Βρετανικού Κινηματογράφου του έδωσε μάλιστα το χαρακτηρισμό «Master of Darkness».

Γoυόλτ Ντίσνεϊ: Ο δημιουργός του Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ…

Ο Γουόλτερ Έλιας Ντίσνεϊ [Walter Elias «Walt» Disney5 Δεκεμβρίου 1901 – 15 Δεκεμβρίου 1966] ήταν Αμερικανός επιχειρηματίας, σκιτσογράφος και παραγωγός ταινιών, που σφράγισε, ανέτρεψε και συνέβαλε στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης. Ο Γoυόλτ Ντίσνεϊ ήταν γιος της Φλώρα και του Έλιας Ντίσνεϊ, έχοντας τρεις αδελφούς και μια αδελφή. Ο δημιουργός του Μίκυ Μάους, του Ντόναλντ Ντακ και μιας στρατιάς ακόμη ηρώων ήταν άνθρωπος τολμηρός, ισχυρός και πρωτοπόρος. Δεκατεσσάρων χρόνων άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική στο Ινστιτούτο Τέχνης του Κάνσας Σίτι (Μιζούρι) και σε ηλικία 20 ετών άρχισε να εργάζεται σε ένα καλλιτεχνικό στούντιο στην ίδια πόλη[1].

Saturday, December 3, 2016

Νίνο Ρότα: Έγραψε μουσική για πάνω από εκατό ταινίες

Ο Νίνο Ρότα [Nino Rota | 3 Δεκεμβρίου 1911 – 10 Απριλίου 1979] ήταν Ιταλός συνθέτης. Έχει γίνει γνωστός για την μουσική που έγραψε για την ταινία Ο Νονός αλλά και για την μακροχρόνια συνεργασία του με τον Φεντερίκο Φελίνι. Γεννημένος στο Μιλάνο από γονείς μουσικούς, άρχισε από μικρή ηλικία τις σπουδές του στο ωδείο της πόλης. Μετά από λίγα χρόνια ο δάσκαλος του τον έπεισε να πάει για σπουδές στην Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, κάτι που ο ίδιος έπραξε. Εκεί έμεινε για τρία χρόνια όπου και επέστρεψε πίσω στην Ιταλία.

Σβεν Νίκβιστ: συνεργάστηκε και με τον Μπέργκμαν…

Ο Σβεν Νίκβιστ [Sven Vilhem Nykvist, 3 Δεκεμβρίου 1922 – 20 Σεπτεμβρίου 2006] ήταν Σουηδός διευθυντής φωτογραφίας, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ. Γεννήθηκε στη Moheda και συνεργάστηκε ανάμεσα σε άλλους και με τον μεγάλο σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.