Thursday, April 30, 2015

Στο σινεμά Αλκυονίδα... «Ένας άνθρωπος παντός καιρού»

«Ένας άνθρωπος παντός καιρού» ονομάζεται η τιμητική προβολή στη μνήμη του Θανάση Βέγγου, του έλληνα κωμικού που έφυγε από την ζωή στις 3 Μαίου τέσσερα χρόνια πριν

Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Θανάση Βέγγο συμπληρώνονται την Κυριακή 3 Μαΐου. Στη μνήμη του προβάλλεται την ίδια ημέρα, το ντοκιμαντέρ «Ένας άνθρωπος παντός καιρού» (2004) του Γιάννη Σολδάτου, στον κινηματογράφο Αλκυονίδα.
Μια ταινία-αφιέρωμα στον «καλό μας άνθρωπο», με σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Γιάννη Σολδάτου.
Μέσα από σπάνιες μαρτυρίες του ίδιου του ηθοποιού, φίλων, συγγενών και συνεργατών του, παρακολουθούμε την πορεία του θρυλικού ηθοποιού, μέχρι να καθιερωθεί στη συνείδηση του Έλληνα, ως «ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα της σύγχρονης νεοελληνικής Ιστορίας που γνωρίζει την πάγκοινη αποδοχή, αναγνώριση, εκτίμηση και συμπάθεια».

Tuesday, April 28, 2015

Η ιστορία της ταινίας «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα»

  • ΑΦΙΕΡΩΜΑ «ΧΙΚΜΕΤ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ»
  • Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τούρκο σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ, Τσάρε Κινίκογλου

Συνεχίζονται σήμερα οι κινηματογραφικές προβολές, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Χικμέτ και κινηματογράφος» που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, μπροστά στο Επιστημονικό Συνέδριο, στις 13 και 14 Ιούνη, «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη».
 
Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με το σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ Τσάρε Κινίκογλου, ο οποίος θα παρευρεθεί σήμερα στην προβολή του ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Ναζίμ στην Κούβα» και θα μιλήσει για τη σχέση του Χικμέτ με τον κινηματογράφο.

-- Πώς καταλήξατε στο να γυρίσετε ντοκιμαντέρ για το ταξίδι του Ναζίμ Χικμέτ στην Κούβα;

-- Ηταν το 2001, όταν ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός φιλμ για τον Ναζίμ Χικμέτ. Το 2002 ήταν η επέτειος των 100 χρόνων από τη γέννηση του Ναζίμ και γι' αυτό το λόγο σκεφτόμασταν να φέρουμε στην επικαιρότητα διαφορετικές πλευρές από τη ζωή και τον αγώνα του. Το ταξίδι του στην Κούβα ήταν μία περίοδος που είχε παραμεληθεί από τις περισσότερες βιογραφίες. Οπότε, αποφασίσαμε να επικεντρώσουμε εκεί. Εκτός του ότι ήταν άγνωστο στο ευρύ κοινό, ήμασταν ενθουσιασμένοι από τη συνάντηση του ποιητή μας με μία συναρπαστική πολιτική διαδικασία και ήμασταν περίεργοι για το πλαίσιο αυτής της συνάντησης.

Sunday, April 26, 2015

Συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα στον κινηματογράφο «Αλκυονίς» (Ιουλιανού 42 - 46)

  • Σήμερα Κυριακή 26 Απρίλη, στις 11:30, ταινίες για μικρούς και μεγάλους!
Θα προβληθούν κινούμενα σχέδια μικρού μήκους για παιδιά, βασισμένα σε έργα του Χικμέτ. Συγκεκριμένα θα προβληθούν, «Το ερωτευμένο σύννεφο», «Το πιο περίεργο πλάσμα στον κόσμο», «Μπλε μπάλα»
Στη συνέχεια, στις 12:15 θα ακολουθήσει η βιογραφική ταινία «Ναζίμ Χικμέτ, ο γαλανομάτης γίγαντας», που αναφέρεται στην εποχή που ήταν φυλακισμένος.

Στη Θεσσαλονίκη του ’42 με τον Τσιτσάνη

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΑΡΜΠΗΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25.04.2015
 Η Βασιλική Τρουφάκου, από τους νέους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία.
Η Βασιλική Τρουφάκου, από τους νέους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην ταινία.

Ως όνειρο που γίνεται πραγματικότητα χαρακτήρισε τη δημιουργία του, «Ουζερί Τσιτσάνης

Πατσίνο: «Τα χρήματα δεν ήταν ποτέ ο στόχος»


«Το χρήμα δεν ήταν ποτέ ο στόχος», υποστηρίζει ο Αλ Πατσίνο σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «The Guardian». Ο 74χρονος ηθοποιός υποστηρίζει ότι στόχος του δεν ήταν τα χρήματα και ότι όταν ήταν νέος και άνεργος αναγκάστηκε να κοιμηθεί στον δρόμο για μερικές ημέρες. «Όμως δεν ήμουν ποτέ υλιστής. Παρ’ όλα αυτά έγινα, ασφαλώς, επειδή ο τρόπος ζωής μου με έχει κάνει σπάταλο!» δηλώνει χαριτολογώντας.

Wednesday, April 22, 2015

Ξεκινά στην «Αλκυονίδα» ο κύκλος «Χικμέτ και κινηματογράφος»

  • Σήμερα στις 20.30 θα προβληθεί η ταινία «Δυο παιδιά της γειτονιάς»

Σήμερα, στις 8.30 το βράδυ στον ιστορικό κινηματογράφο «Αλκυονίς new star art cinema» (Ιουλιανού 42-46, πλ. Βικτωρίας) εγκαινιάζεται ο κύκλος «Χικμέτ και κινηματογράφος», με την ταινία «Δυο παιδιά της γειτονιάς» (Σοβιετική Ενωση, 1957, 93'). Η σκηνοθεσία ανήκει στον Ουκρανό Ιλια Γκουρίν και τον Τουρκμένο Αζντάρ Ιμπραγκίμοφ και το σενάριο στον Ναζίμ Χικμέτ.
Αυτός ο κύκλος περιλαμβάνει κινηματογραφικές προβολές, με δωρεάν είσοδο και εντάσσεται στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, που θα προηγηθούν του Επιστημονικού Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, για τον κομμουνιστή Τούρκο ποιητή, αταλάντευτο αγωνιστή και διεθνιστή Ναζίμ Χικμέτ με τίτλο: «Ναζίμ Χικμέτ: Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη». Οι κινηματογραφικές προβολές και οι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν στόχο να γνωρίσει το κοινό το έργο του Ν. Χικμέτ και να γίνει πλατύτερα γνωστή η τέχνη του.

Monday, April 6, 2015

«Για πάντα» στην Κωνσταντινούπολη

  • Μια ακόμη συμμετοχή σε διεθνές φεστιβάλ για την ταινία της Μαργαρίτας Μαντά 
 ΤΟ ΒΗΜΑ: 07/04/2015
«Για πάντα» στην Κωνσταντινούπολη
Η Μαργαρίτα Μαντά (δεξιά) σκηνοθετεί τους Αννα Μάσχα και Κώστας Φιλίππογλου στο «Για πάντα».



  Η ταινία «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά που τον περασμένο Ιανουάριο άρχισε να παίζεται στις ελληνικές αίθουσες είναι η συμμετοχή της χώρας μας στο 34ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Κωνσταντινούπολης που άρχισε την περασμένη Παρασκευή 3 Απριλίου και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 19 του μηνός.

Friday, April 3, 2015

Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, μάχιμος έως το τέλος

O Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, ο γηραιότερος ενεργός σκηνοθέτης στον κόσμο, έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 106 ετών. Επαγγελματικά είχε ζήσει κυριολεκτικά τα πάντα.

Εχοντας σκηνοθετήσει το πρώτο του φιλμ («Labor on the Douro River») το 1931, ο Πορτογάλος δημιουργός είναι ο μοναδικός στην ιστορία του οποίου η καριέρα εκτείνεται από τον βωβό μέχρι την ψηφιακή εποχή του κινηματογράφου. Το κυρίως μέρος της δημιουργίας του Μανοέλ ντε Ολιβέιρα, πάντως, και μαζί η αναγνώριση, ξεκίνησε από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, με την «Τελετή της άνοιξης», μια ταινία μισή μυθοπλασία - μισή ντοκιμαντέρ, με πρωταγωνιστές τους χωρικούς ενός χωριού της βόρειας Πορτογαλίας.

Thursday, April 2, 2015

Νέες ταινίες: Μαύρη κωμωδία σε κάτασπρο φόντο και Στρίντμπεργκ χωρίς ψυχή

Το σκηνικό και οι καταστάσεις στο «Με σειρά εξαφάνισης» θυμίζουν το «Fargo». 
Το σκηνικό και οι καταστάσεις στο «Με σειρά εξαφάνισης» θυμίζουν το «Fargo» 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 2/4/2015
 Οι πρεμιέρες σημειώνουν ρεκόρ (μετρήσαμε 10!), ελάχιστες όμως αξίζουν αληθινά την προσοχή μας. Η καλύτερη, «Με σειρά εξαφάνισης» (***), που δίνει γεύση στο νηστήσιμο μενού της κινηματογραφικής μας εβδομάδας, έρχεται από τη Νορβηγία. Πρόκειται για ιστορία εκδίκησης εμποτισμένη με μαύρο χιούμορ. Κάποιες στιγμές είναι ολοφάνερο πως ο δημιουργός της, Χανς Πέτερ Μόλαντ, εμπνέεται από το «Fargo» των αδελφών Κοέν.

Απεβίωσε ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Μανουέλ ντε Ολιβέιρα

Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 106 ετών, ο Πορτογάλος σκηνοθέτης Μανουέλ ντε Ολιβέιρα, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο παραγωγός Λουίς Ουρμπάνο, επικαλούμενος πηγές στην οικογένεια του κινηματογραφιστή.
Ο Μανουέλ ντε Ολιβέιρα ήταν ο γηραιότερος εν ενεργεία κινηματογραφιστής του κόσμου. Μετά την παρουσίαση της πρώτης ταινίας του το 1931, την εποχή του βωβού κινηματογράφου, είχε γυρίσει περισσότερες από 50 ταινίες μεγάλου μήκους και ντοκιμαντέρ.

Εκκωφαντική, κινηματογραφική καταγγελία της Ευρωένωσης

Πλούσια βδομάδα σε ταινίες παρόμοιες με αυτές που βγαίνουν κάθε βδομάδα, απλά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές και κάποια διαφοροποίηση στις ιστορίες. Ταινίες που κινούνται στο τοπίο ενός σινεμά που κάνει ό,τι μπορεί για να απομακρύνει το θεατή από την πραγματικότητα χρησιμοποιώντας την πολυσήμαντη χολιγουντιανή γκλαμουριά, αυτό το τόσο χρήσιμο συστατικό στη φάμπρικα παραγωγής ονείρων, το τόσο ωφέλιμο στη διαδικασία γενικευμένης δημόσιας αποβλάκωσης... Γεγονός πάντως είναι ότι τελευταία όλο και συχνότερα πέφτουμε πάνω σε ταινίες που αμφισβητούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, άλλες με λόγο δειλό και αποσπασματικό, άλλες με λόγο αυθεντικά συγκροτημένο. Οπως η υποδειγματικής επικαιρότητας και ρεαλισμού ταινία του Ισπανού Χάιμε Ροσάλες «Ομορφη νιότη» (2014), που συνιστά την απόλυτα ενδιαφέρουσα ταινία της βδομάδας και γι' αυτό που λέει και για τον τρόπο που το λέει...

ΧΑΪΜΕ ΡΟΣΑΛΕΣ: Ομορφη νιότη




Ο τίτλος της τελευταίας «καλής και χρήσιμης» ταινίας του Χάιμε Ροσάλες εκφράζει κυνικά ειρωνική κυριολεξία: «Ομορφη νιότη»... Είναι όντως πανέμορφο το ζευγάρι των νεαρών πρωταγωνιστών της οικουμενικά επίκαιρης ισπανικής μυθοπλασίας με τη χαλαρή αφήγηση, του αξιόλογου σκηνοθέτη από την Καταλονία. Αγγελικού κάλλους η Νατάλια (την υποδύεται η ηθοποιός Ινγκριντ Γκαρσία Γιόνσον, με μητέρα Σουηδέζα και πατέρα Ισπανό) και πανέμορφης ευαισθησίας ο Κάρλος (Κάρλος Ροντρίγκεζ). 
Αλλά αμφότεροι ατυχείς, γιατί ανήκουν στα φτωχά κοινωνικά στρώματα, σε αυτά που πλήρωναν με τη φτωχοποίησή τους την καπιταλιστική ανάπτυξη, σε αυτά που συνεχίζουν να πληρώνουν την καπιταλιστική κρίση κι ας τα έχει αυτή ξεκάνει ολοσχερώς... Ο Ροσάλες ζωγραφίζει με ανεξίτηλα στοιχεία την οικονομική φρίκη που βασανίζει όχι μόνο τη νεολαία, αλλά κι ολόκληρη την εργατική τάξη, που παλεύει να μην πέσει σε μαρασμό, που παλεύει να σταθεί όρθια...

ΣΤΑΝΙΣΛΑΣ ΜΠΑΡΑΜΠΑΣ: Το τραγούδι του γκρι περιστεριού



Τον πάλαι ποτέ τσεχοσλοβάκικό κινηματογράφο τον γνωρίσαμε μέσα από τις φημισμένες ταινίες της περιόδου 1963 - 1969, που χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Εκείνη την περίοδο, νεαροί, τελειόφοιτοι κινηματογραφιστές της φημισμένης σχολής FAMU.
Το ασπρόμαυρο «Τραγούδι του γκρι περιστεριού» (1961), που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μιλάει για τον πόλεμο μέσα από τα μάτια των παιδιών συνθέτοντας έναν ύμνο για την ειρήνη και καταδικάζοντας τον πόλεμο και το ναζισμό. Πρόκειται για μια ασυνήθιστη ιστορία που συνίσταται σε 6 επεισόδια, με στέρεο σενάριο, επιδέξιους σκηνοθετικούς χειρισμούς και εξαιρετική φωτογραφία, με πρωταγωνιστές μια ομάδα παιδιών που ζουν στα σλοβακικά βουνά, που ζουν τον όλεθρο του Πολέμου που όλο και πλησιάζει.

Στις ράγες της Θεσσαλονίκης το «Ουζερί Τσιτσάνης»

ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Σκηνικό γερμανικής κατοχής στήθηκε στη Στοά του Αγίου Μηνά και στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης, εκεί όπου γίνονται εντατικά γυρίσματα της νέας, πέμπτης κατά σειρά, μεγάλου μήκους ταινίας του Μανούσου Μανουσάκη, «Ουζερί Τσιτσάνης», η οποία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη.

Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και στη Στοά του Αγίου Μηνά γίνονται εντατικά γυρίσματα για την ταινία
Στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και στη Στοά του Αγίου Μηνά γίνονται εντατικά γυρίσματα για την ταινία
Τα γυρίσματα προσέλκυσαν αρκετούς Θεσσαλονικείς που περνούσαν τυχαία και έμειναν να παρακολουθήσουν, ενώ οι ηθοποιοί δίνουν κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό τους, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Μ. Μανουσάκη. Η υπόθεση της ταινίας αφορά τον έρωτα και την τραγική ιστορία δύο νέων, του Γιώργου που είναι χριστιανός με την Εβραία Εστρέα, στην υπό γερμανική κατοχή Θεσσαλονίκη.

Wednesday, April 1, 2015

Η Τουρκία «έκοψε» την Τζούλιαν Μουρ από καμπάνια λόγω... ερμηνείας

Μπορεί να κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στο Still Alice, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τζούλιαν Μουρ είναι αρκετά καλή ηθοποιός για τις τουρκικές αρχές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το υπουργείο Τουρισμού και Πολιτισμού αποφάσισε να «κόψει» την γνωστή ηθοποιό από τουριστική καμπάνια για την Τουρκία, κρίνοντας ότι η... ερμηνεία της ήταν κακή.

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΛΟΡΙΝ ΜΠΑΚΟΛ

Έναντι 3,64 εκατομμυρίων δολαρίων δημοπρατήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών Bonhams προσωπικά αντικείμενα της Λορίν Μπακόλ. Η διάσημη ηθοποιός πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, σε ηλικία 89 ετών.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του Bonhams, στη δημοπρασία, που διήρκεσε δύο ημέρες, βγήκαν στο σφυρί εκατοντάδες προσωπικά αντικείμενα της Μπακόλ όπως έπιπλα, έργα τέχνης, ρούχα, κοσμήματα και μαγειρικά σκεύη.

Το βραβείο του Βεσλεμέ που... ξέχασε να ανακοινώσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου

Εναν ακόμη νικητή των κινηματογραφικών βραβείων που... ξέχασε να ανακοινώσει στην απονομή της περασμένης Δευτέρας, παρουσίασε το απόγευμα της Τετάρτης η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Πρόκειται για τον Γιάννη Βεσλεμέ (γνωστό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Felizol), μουσικό και σκηνοθέτη της ταινίας «Νορβηγία», ο οποίος ισοψήφησε στην κατηγορία του Βραβείου Πρωτότυπης Μουσικής με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο από την ταινία «Το Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη.

Η Φανί Αρντάν στο ελληνικό κοινό: «Μου αρέσουν οι παθιασμένοι άνθρωποι»

ΤΑ ΝΕΑ, 1/4/2015

Εφ’ όλης της ύλης συνομιλία είχε την Τρίτη με το ελληνικό κοινό η Φανί Αρντάν, η «Γυναίκα της διπλανής πόρτας», αγαπημένη σύντροφος και μούσα του Φρανσουά Τριφό, o οποίος αποκάλυψε το ταλέντο της στις αρχές της δεκαετίας του 80 κι από τότε η καριέρα της εκτινάχτηκε, δίνοντας αξέχαστες ερμηνείες σε ταινίες κορυφαίων σκηνοθετών όπως ο Τζεφιρέλι, ο Ρεναί, ο Λελούς, ο Αντονιόνι, ο Γαβράς.

Η διάσημη γαλλίδα ηθοποιός βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου η οποία την τίμησε για το σύνολο της προσφοράς της στον κινηματογράφο, στην τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας 2015.

Οι ταινίες της εβδομάδας - Ο Αλ Πατσίνο και ...τραγουδιστής!


«Δεσποινίς Τζούλια» με την Τζέσικα Τσαστέιν και Κόλιν Φάρελ

Ο αμερικανός ηθοποιός με το μικρόφωνο στο χέρι υποδύεται τον τραγουδιστή που αναζητεί μια νέα... νότα στη ζωή του -Εννέα καινούργιες ταινίες από σήμερα στις αίθουσες μαζί με μια παλιά

«Τίποτε δεν τελειώνει κύριε Κόλινς» με τον Αλ Πατσίνο, την Ανέτ Μπένινγκ και την Μελίσα Μπενουάστ (μέσον).
 Βαθμολογία: 5: εξαιρετική, 4: πολύ καλή, 3: καλή, 2: ενδιαφέρουσα, 1: μέτρια, 0: απαράδεκτη, _: χωρίς άποψη
-------------------------------------
«Τίποτε δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» («Danny Collins», ΗΠΑ, 2015) του Νταν Φόγκελμαν, με τους Αλ Πατσίνο, Ανέτ Μπένινγκ, Τζένιφερ Γκάρνερ.
Με το χαλαρό στυλ, το βαμμένο μαλλί και τα παράξενα κοστούμια του, ο Αλ Πατσίνο μπορεί να «απογειώσει» μια φαινομενικά ασήμαντη ταινία όπως το «Τίποτε δεν τελειώνει, κύριε Κόλινς» του Νταν Φόγκελμαν.

Οι ταινίες της εβδομάδας από την Πέμπτη 2 Απριλίου

Οκτώ ταινίες αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες με μία μαύρη κωμωδία από τη Νορβηγία να ξεχωρίζει. Εν τω μεταξύ, στις αίθουσες θα προβληθεί η έβδομη ταινία της σειράς Fast and Furious, στη σκιά του θανάτου του Πολ Ουόκερ.

Με σειρά εξαφάνισης

(3,5/5)

Στα παγωμένα τοπία της Νορβηγίας, ένας άνδρας καταφεύγει στην αυτοδικία όταν μαθαίνει ότι ο γιος του είναι νεκρός. Θα ξεκινήσει τότε ένας αγώνας να βρεθούν οι υπαίτιοι, ενώ στην πορεία θα ξεκινήσει και ένας πόλεμος ανάμεσα σε έναν χορτοφάγο γκάνγκστερ και έναν σέρβο αρχιμαφιόζο. Γκανγκστερική περιπέτεια με στοιχεία κωμωδίας, καλές ερμηνείες και υπέροχη φωτογραφία στα χιονισμένα τοπία της Νορβηγίας, η ταινία του Χανς Πέτερ Μόλαντ αποτελεί μια ενδιαφέρουσα προσθήκη στο είδος.

Σκηνοθεσία: Χανς Πέτερ Μόλαντ
Πρωταγωνιστεί: Στέλαν Σκάρσγκααρντ, Παλ Σβέρε Χάγκεν, Μπρούνο Γκαντς



Όμορφη Νιότη

 (3/5)

Στην Ευρώπη των ματαιωμένων ελπίδων και της ανεργίας, δύο νέοι ερωτεύονται και προσπαθούν να φτιάξουν τη ζωή τους με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι να γυρίσουν μία ταινία πορνό, στην προσπάθεια να βρεθούν χρήματα. Ενδιαφέρουσα κινηματογράφηση (κυρίως όσον αφορά την ψηφιακή μας ζωή) και μία εξαιρετική ερμηνεία από τη νεαρή πρωταγωνίστρια της ταινίας, Ίνγκριντ Γκαρσία-Τζόνσον.

Σκηνοθεσία: Χάιμε Ροζάλες
Πρωταγωνιστούν: Ίνγκριντ Γκαρσία Τζόνσον, Κάρλος Ροντρίγκες


Δεσποινίς Τζούλια

(2/5)

Βασισμένη στο γνωστό θεατρικό του Στρίντμπεργκ, η ταινία της Λιβ Ούλμαν εκτυλίσσεται ένα καλοκαιρινό βράδυ στην Ιρλανδία του 1880. Η δεσποινίς Τζούλια και ο Τζον, ο υπηρέτης του πατέρα της, χορεύουν, πίνουν, γλεντούν και παίζουν ένα παιχνίδι αποπλάνησης και χειραγώγησης. Υπερβολικά θεατρική και κλασική, αλλά επιτυχώς κλειστοφοβική, η ταινία της Ούλμαν έχει ένα μεγάλο ατού: την ερμηνεία της Τζέσικα Τσαστέιν που ως Τζούλια είναι ταυτόχρονα γεμάτη υπεροψία και αδυναμία, ελπίδα και πεσιμισμό.

Σκηνοθεσία: Λιβ Ούλμαν
Πρωταγωνιστούν: Τζέσικα Τσαστέιν, Κόλιν Φάρελ, Σαμάνθα Μόρτον

Επιτέλους Φτάσαμε Σπίτι

(2/5)

Ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Dreamworks. Τον πλανήτη Γη έχουν καταλάβει τα μοβ πλασματάκια Μπουβ κυνηγημένα από τον άσπονδο εχθρό τους. Ένας γκαφατζής Μπουβ θα συμμαχήσει με ένα κορίτσι για να βρουν τη μητέρα της δεύτερης και να σώσουν τον πλανήτη από την καταστροφή. Μάλλον αφελής παιδική ταινία, με όμορφες εικόνες και ένα τρυφερό τελείωμα. Στα αρνητικά και η αδιάφορη ελληνική μεταγλώτισση.

Σκηνοθεσία: Τιμ Τζόνσον


Annie

(0,5/5)

Το κλασικό μιούζικαλ επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνιστές τους Τζέιμι Φοξ και Κεβανζέν Ουαλίς (το κορίτσι των Μυθικών Πλασμάτων του Νότου). Η ταινία παραμένει αφελής και αδιάφορη, γεμάτη χρώμα μεν, αλλά χωρίς ψυχή, ενώ ο Τζέιμι Φοξ δεν πείθει ως ακοινώνητος (αλλά ευγενικός πολυεκατομμυριούχος). Η Κάμερον Ντίαζ συνεχίζει το σερί των κακών της ρόλων.

Σκηνοθεσία: Ουίλ Γκλουκ
Πρωταγωνιστούν: Τζέιμι Φοξ, Κεβανζέν Ουαλίς, Κάμερον Ντίαζ


Fast & Furious 7

H έβδομη ταινία έρχεται στη μεγάλη οθόνη, στη σκιά του θανάτου του Πολ Ουόκερ. Ο Ντόμινικ Τορέτο (Βιν Ντίζελ) επιστρέφει στις ΗΠΑ, μετά την μεγάλη κόντρα με τον Όουεν Σο στην έκτη ταινία. Ο αδερφός του Όουεν Σο επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση.

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Ουάν
Πρωταγωνιστούν: Ντουέιν Τζόνσον, της Μισέλ Ροντρίγκεζ και της Τζορντάνα Μπρούστερ, οι Κερτ Ράσελ, Τζιμόν Χούνσου, Έλσα Πατακι, Πολ Γουόκερ.

Τίποτα δεν τελειώνει κύριε Κόλινς

Χάρη στις παλιές του επιτυχίες από την εποχή που μεσουρανούσε, ο τραγουδιστής Ντάνι Κόλινς (Αλ Πατσίνο) δείχνει να τα έχει όλα: χρήματα, δόξα, μία νέα, σέξι αρραβωνιαστικιά και αρένες γεμάτες με θαυμαστές που τον λατρεύουν. Αλλά μετά από χρόνια έντονης ζωής, αποτυχημένων σχέσεων και συναυλιών με τα ίδια και τα ίδια τραγούδια κάθε νύχτα, η ρουτίνα καταχρήσεων έχει αρχίσει να βαραίνει τη συνείδηση του διαβόητου ρόκερ. Έτσι, όταν ο επί πολλά χρόνια μάνατζέρ του (Κρίστοφερ Πλάμερ) του παρουσιάζει ένα γράμμα που δεν παραδόθηκε ποτέ, γραμμένο σαράντα χρόνια πριν από τον Τζον Λένον, ο Ντάνι αποφασίζει να ακούσει καθυστερημένα τη συμβουλή του ειδώλου του και να ακολουθήσει την καρδιά του. Ακυρώνει μία sold-out περιοδεία και μετακομίζει σε ένα ξενοδοχείο του Νιου Τζέρσι για να ανακαλύψει εκ νέου την αγάπη του για τη μουσική, αλλά και την οικογένεια που απαρνήθηκε αποζητώντας τη φήμη.

Σκηνοθεσία: Νταν Φόγκελμαν
Πρωταγωνιστούν: Αλ Πατσίνο, Κρίστοφερ Πλάμερ

Πανδημία

Σε μια χώρα σουρεαλιστική, όπου συμμορίες, Μ.Α.Τ., Μ.Μ.Ε., διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι, έμποροι ναρκωτικών, ολιγάρχες, τηλεοπτικές περσόνες, μια ερωτική ιστορία, μπλέκονται μεταξύ τους διάφοροι χαρακτήρες στην Ελλάδα της κρίσης.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς
Πρωταγωνιστούν: Θεοδώσης Πελεγρίνης, Δημήτρης Πιατάς, Μιχάλης Μητρούσης.

Αγγελική Στελλάκη
http://news.in.gr/culture/article/?aid=1231397227

Φανί Αρντάν: «Κάνε λάθη, μην χάνεις τον έλεγχο»

«Η τέχνη φωτίζει την ζωή». Με αυτά, τα λόγια η διάσημη Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν θέλησε να τονίσει την σημασία της Τέχνης στις δύσκολες εποχές που διανύουμε. Η Αρντάν βρέθηκε στην Αθήνα για την πρεμιέρα της καινούριας της ταινίας με τίτλο «Obsessive Rhythms» /«Cadences Οbstinées» που έγινε το απόγευμα της Τρίτης στην Στέγη  Γραμμάτων και Τεχνών του ιδρύματος Ωνάση. Μια ημέρα πριν, στον ίδιο χώρο, η Αρντάν είχε τιμηθεί με ένα ειδικό βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μιλώντας με τα ομορφότερα λόγιοα για την Ελλάδα.

Φανί Αρντάν: Μου αρέσει η Ευρώπη των ιδεών, όχι η Ευρώπη των χρημάτων

Συνέντευξη στο in.gr

Φανί Αρντάν: Μου αρέσει η Ευρώπη των ιδεών, όχι η Ευρώπη των χρημάτων
Η Φανί Αρντάν βρέθηκε στην Αθήνα για να παραλάβει τιμητικό βραβείο από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (φωτ. αρχείου)   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 
 
Μπορεί να είναι 66 ετών, αλλά η Φανί Αρντάν μοιάζει με κοριτσάκι. Τη συναντώ σε μία σουίτα γνωστού ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας, μία ημέρα μετά την τιμητική της διάκριση στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο τρόπος που κάθεται, ο τρόπος που μιλάει, ο τρόπος που παθιάζεται με το σινεμά, με τη ζωή, με την ανθρώπινη ύπαρξη παραπέμπουν σε μία αιώνια νεανική ψυχή.

Με πάθος μιλά για την Ευρώπη και την Ελλάδα, για τη σκηνοθεσία και την υποκριτική και για την υπέροχη καριέρα της και τις συνεργασίες της με σπουδαίους δημιουργούς (Αλέν Ρενέ, Φρανσουά Τριφό, Μικελάντζελο Αντονιόνι, Φρανσουά Οζόν).