Friday, August 16, 2013

Διχάζει την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η νέα ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα

Διχάζει την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η νέα ταινία του Εμίρ Κουστουρίτσα

Μόσταρ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη
Η νέα ταινία του βραβευμένου και διεθνώς καταξιωμένου σέρβου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα «Along the Milky Way» διχάζει την τριμερή Προεδρία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, καθώς οι εκπρόσωποι των Κροατών και των Βόσνιων αντιτίθενται στην απόφαση να ενοικιαστούν στρατιωτικός εξοπλισμός, πυρομαχικά και στρατιώτες για τις ανάγκες των γυρισμάτων της ταινίας. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κροατικού πρακτορείου ειδήσεων Hina,ο εκπρόσωπος των Σέρβων στην τριμερή Προεδρία Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς εξέδωσε ανακοίνωση κατά της απόφασης του προεδρεύοντα (και εκπροσώπου των Κροατών) Ζέλικο Κόμσιτς, ο οποίος κάλεσε τις Ένοπλες Δυνάμεις να αναστείλουν την απόφαση του υπουργείου Άμυνας για την ενοικίαση στρατιωτικού εξοπλισμού, πυρομαχικών και στρατιωτών για τα γυρίσματα της ταινίας.

Saturday, August 3, 2013

ΑΛΙΝΤΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «Ο άνθρωπος θα παλεύει πάντα για το δίκιο»


Σκέψεις της σημαντικής δημιουργού που «έφυγε» πριν από λίγες μέρες από τη ζωή, όπως τις κατέγραψε ο «Ρ» σε συνέντευξη που του παραχώρησε
«Η ζωή στους βράχους»
Οταν πεθαίνει ένας σημαντικός κινηματογραφιστής συνήθως ο Τύπος τον «αποχαιρετά» με τη φράση «απώλεια για τον κινηματογράφο». Οταν όμως, ο σημαντικός σκηνοθέτης που πέθανε έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρα ταξική θέση με το έργο του, τότε, η απώλεια για την τάξη την οποία υπερασπίστηκε είναι σαφώς μεγαλύτερη και βαθύτερη. Από αυτήν την άποψη, ο ξαφνικός θάνατος της Αλίντας Δημητρίου την περασμένη Τρίτη αποτελεί καταρχήν μια μεγάλη απώλεια για την εργατική τάξη και το λαό και βύθισε στη θλίψη τους αγωνιζόμενους ανθρώπους. Αυτή η απώλεια μάλιστα λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις σήμερα, που η επίθεση ενάντια στους όρους ύπαρξης και τη συνείδηση των καταπιεσμένων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.Διότι το σινεμά της Αλίντας Δημητρίου «απάντησε», συνειδητά, σε δύο ανάγκες: Για αλήθεια και για γνώση. Αντικειμενικά, δηλαδή, «απάντησε» στη διαχρονική και ατέρμονη ανάγκη του λαϊκού κινήματος να διευρύνει το γνωσιολογικό του απόθεμα με όρους θεωρητικού - ιδεολογικού «εξοπλισμού» στην αντιπαράθεσή του με τις πλουσιοπάροχα χρηματοδοτούμενες «δεξαμενές σκέψης» των αστών που «ανθούν» στον ακαδημαϊκό - ερευνητικό τομέα. Αυτό όμως που το κάνει μοναδικό είναι ότι αυτήν την «απάντηση» η Αλίντα την έδωσε χωρίς ίχνος ακαδημαϊσμού, στείρας ρητορείας και διδακτικισμού ή διανοουμενίστικου ελιτισμού. Την έδωσε μέσα από ένα έργο που ξεχειλίζει από αγάπη και σεβασμό για τον αγωνιζόμενο άνθρωπο, από πίστη στην τελική νίκη ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, από συνέπεια και ανεπιτήδευτη ειλικρίνεια που δεν επιτρέπει σε κανέναν να «ερμηνεύσει» τους στόχους ή τις προθέσεις του. «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι οι απλοί άνθρωποι, που στρατεύθηκαν, τα έδωσαν όλα και στο τέλος δεν ζήτησαν τίποτα. Οι "ανώνυμοι". Αυτούς εκτιμώ. Και όταν θέλω να δώσω περισσότερη έμφαση, λέω οι "ξυπόλυτοι"», έλεγε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της στο «Ριζοσπάστη» το 2009.