Wednesday, June 17, 2009

Οικολογικό φεστιβάλ με πολεμικά ντοκουμέντα

  • «Στη Ρόδο κάθε χρόνο φιλοξενούμε ανεξάρτητες φωνές που καταθέτουν την αγωνία τους για τον πλανήτη, υμνούν την ομορφιά της φύσης, αναζητούν σε κάθε βήμα τους ό,τι αληθινά προικίζει τη ζωή και αφήνει ίχνος εύφορο. Αυτές οι ταινίες, συχνά εξορισμένες από τα επίσημα δίκτυα διανομής και προβολής, βρίσκουν στο Αιγαίο ένα φιλόξενο κοινό που τις υποδέχεται. Ετσι πληθαίνουν οι ωραίες φωνές στον παγκόσμιο χάρτη».

Φωτογραφία με τον Ιερό Λόχο από την απελευθέρωση της Σάμου

Φωτογραφία με τον Ιερό Λόχο από την απελευθέρωση της Σάμου

Η Λουκία Ρικάκη, καλλιτεχνική διευθύντρια του «Ecofilms 2009», της 7ης γιορτής Οικολογικού και Κοινωνικού Κινηματογράφου, έδωσε χθες με αυτά τα λόγια το στίγμα του φεστιβάλ, που ξεκινάει την επόμενη Τρίτη (έως 28 Ιουνίου) στο «νησί των ιπποτών». Οι ταινίες, 113 στον αριθμό, έρχονται από 48 χώρες.

Το «El Sistema» των Πολ Σμάζνι και Μαρία Στοντμέιερ θα κόψει την κορδέλα του φεστιβάλ. Παρουσιάζει το εθελοντικό πρόγραμμα του Χοσέ Αντόνιο Αμπρό, όπου παιδιά από υποβαθμισμένες και επικίνδυνες περιοχές της Βενεζουέλας ξεφεύγουν από την εγκληματικότητα και τα αδιέξοδα του περιβάλλοντός τους μαθαίνοντας μουσική και συμμετέχοντας σε ορχήστρες.

Φέτος το φεστιβάλ φιλοξενεί δύο ενδιαφέροντα αφιερώματα:

- Ξεκινώντας μια μακροπρόθεσμη συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας παρουσιάζει μέρος του πλούσιου ιστορικού αρχείου του, που μέχρι τώρα παρέμενε αδημοσίευτο και άγνωστο. Εχει ζωή 30 χρόνων και αποτελείται από ταινίες που είχε ο ελληνικός στρατός ήδη από την εποχή της παλιάς τηλεόρασης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ, ΥΕΝΕΔ). Κατέχει οτιδήποτε κινηματογραφικό υλικό έχει σχέση με την Ελλάδα από το 1897 μέχρι το 1935. Κάθε χρόνο θα προβάλλεται σταδιακά στη Ρόδο μέρος από τους θησαυρούς Ιστορικής Μνήμης του Πολεμικού Μουσείου.

Φέτος θα παρουσιαστούν τα εξής ντοκουμέντα:

* Το 10λεπτο «Βαλκανικοί Πόλεμοι», που εστιάζει στη Ναυμαχία της «Ελλης» και στη Ναυμαχία της Λήμνου.

* Η «Μικρασιατική εκστρατεία», με εικόνες από την προέλαση του ελληνικού στρατού στο Εσκί Σεχίρ και την καταστροφή της Σμύρνης.

* Το πρώτο φιλμάκι κινουμένων σχεδίων στην Ελλάδα, του Στ. Πολενάκη, «Ο Ντούτσε αφηγείται».

* Πέντε ντοκουμέντα για τη γερμανική κατοχή και την Αντίσταση.

- Το δεύτερο αφιέρωμα είναι στον πολυβραβευμένο εικαστικό και σκηνοθέτη Στέφανο Τσιβόπουλο. Θα παρουσιαστούν οι ταινίες του: «Ηθοποιοί», «Τόπος», «Ανάποδα», «Η συνέντευξη», «Χωρίς τίτλο».

Και επειδή το Φεστιβάλ της Ρόδου έχει διεθνές χαρακτήρα και τυπικά, καθώς είναι μέλος του παγκόσμιου δικτύου κινηματογραφικών φεστιβάλ για το περιβάλλον, θα ανακοινωθεί η απονομή του παγκόσμιου οικολογικού βραβείου, Green Award, στον Βέρνερ Χέρτζογκ.

No comments: